Григор Димитров надви Алкарас и е на полуфинал в Маями

05:44
Григор Димитров надви Алкарас и е на полуфинал в Маями

Най-добрият български тенисист Григор Димитров изигра един от най-силните мачове в кариерата си и сломи световния номер две - Карлос Алкарас, с 6:2 6:4 за 94 минути, в 1/4-финален двубой от турнира в Маями, САЩ от сериите "мастърс-1000" на ATP. Това бе втора победа на българина срещу испанския му съперник от общо пет мача. Също така успехът се оказа юбилейният номер 40 срещу съперници от топ 10 на световната ранглиста, както и първа срещу играч от топ 5 след триумфа срещу легендата Роджър Федерер на US Open през 2019 г.


32-годишният хасковлия демонстрира страхотна форма в първия сет и унищожи 11 години по-младия си съперник в първия сет. Вторият сет също започна безупречно за Димитров, който в един момент се видя с преднина от 4-1 и бе на крачка от бързо затваряне на мача, но Алкарас се вдигна и успя да изравни. Григор спечели изключително напрегнатия девети гейм, след което направи същото и в десетия, за да стигне до напълно заслужена победа. Успехът бе четвърти успех от началото на турнира за Димитров. До сега той изигра два близо тричасови мачове - при победите си над Алехандро Табило и Хуберт Хуркач, докато се справи с Яник Ханфман за само 46 минути.


На полуфиналите българинът ще играе с германеца Александър Зверев, който надви унгареца Фабиан Марошан с 6:3 7:5 в своя 1/4-финал.


В исторически план Димитров има само една победа от осем опита срещу Зверев, като е в серия от седем поредни загуби срещу същия съперник. В интервюто след мача световният номер 12 заяви, че не го е страх от предстоящия двубой, а досегашните резултати са просто статистика.


Самото достигане до 1/4-финалния сблъсък бе сериозно постижение в индивидуалното развитие на Димитров. До тазгодишното издание на турнира в Маями той не бе достигал до тази му фаза. Така той вече има класирания сред най-добрите осем на всичките девет надпревари от сериите “Мастърс”. Той е едва деветият активен тенисист с такова постижение след Новак Джокович (Сърбия), Рафаел Надал (Испания), Гаел Монфис (Франция), Марин Чилич (Хърватия), Станислас Вавринка (Швейцария), Анди Мъри (Шотландия), Доминик Тийм (Австрия), Стефанос Циципас (Гърция), Александър Зверев (Германия).


Победата срещу Алкарас има и още един важен аспект за българския състезател. Той си гарантира прогрес в световната ранглиста и след края на престижния форум в САЩ ще измести гръцкият тенисист Стефанос Циципас и ще се приближи сериозно до десетия Алекс де Минор от Австралия.


Българинът спечели жребия и избра да сервира. Това не му бе в помощ първоначално, тъй като неговият съперник задаваше темпото в тази част и повеждаше на три пъти. Димитров успяваше да изравни и при 40:30 в полза на Алкарас, той направи три поредни точки, за да затвори частта в своя полза.


След това при първото си посрещане в срещата българският тенисит взе две последователни точки, след което продължи да играе уверено и дръпна с 15:40. Алкарас отговори подобаващо и намали, но веднага след това Димитров реагира и затвори гейма в своя полза, за да реализира първия пробив за вечерта.


В третия гейм хасковлията отново демонстрира добра форма. Първоначално поведе, но след това допусна обрат и Алкарас дръпна с 40:15. Нататък пропиля и двата си геймбола, което доведе нещата до спор за две последователни точки. Там съперниците играха равностойно, като българинът загуби първото разиграване, след което постигна обрат, допусна изравняване и накрая триумфира за трети пореден гейм.


Четвъртата част не бе особено добра за Димитров и испанският му съперник демонстрира силата си, започвайки с три последователни точки, но след това направи двойна грешка и сервира отново в опит да спечели първия си гейм. Това не се случи и Димитров вдигна напрежението, намалявайки до 30:40, а след това в красиво разиграване между двамата изравни. Последваха напрегнати минути, в които предимството се разменяше, като Димитров пропусна един шанс за гейм бол и съответно за втори пореден пробив. Това се оказа пагубно и Алкарас се възползва, изравнявайки след ново продължително разиграване. Последва трета поредна точка за испанеца и най-накрая реализира гейм.


Петата част на първия сет бе на приливи и отливи за 32-годишния хасковлия. Първите две разигравания бяха за него, после допусна Алкарас да намали и след това сервира при 40:15, но се пропука и допусна изравняване, пропилявайки два геймбола. При решителните разигравания българинът възвърна самочувствието си и без да се бави наниза две поредни точки, с което си върна преднината от три гейма.


За съжаление, в шестия гейм Алкарас бе много силен и го спечели без да загуби нито една точка. Това бе първата част, в която един двамата съперници не успя да вземе нито едно разиграване в своя полза.


Седмият гейм започна с четвърта поредна точка за испанеца, но българския му съперник се съвзе и доведе нещата до 40:15 в своя ползва. Той бе безупречен при последвалото сервиране и спечели още първия си геймбол, с което се приближи до спечелването на първия сет.


Алкарас сервира за оставане, но не започна добре, тъй като българинът спечели първите две разигравания. Световният номер иравни, но веднага след това Димитров поведе отново. Григор спечели още първия си сетпойнт и затвори частта с удивителното 6:2 в своя ползва, два извоювани пробива и два спечелени гейма при посрещане.


Вторият сет започна с продължаща възходяща форма за световния номер 12 и той прегази съперника си с 40:0, за да завоюва трети пореден гейм. За съжаление, испанецът бе безупречен при първото си сервиране и също спечели без да загуби точка.


Третият гейм отново бе за първата българска ракета. Хасковлията допусна изравняване за 15:15, но след това демонстрира страхотна прецизност и спечели следващите три разигравания, като продължи да държи стопроцентовия си актив при начален удар, изпълнен от негова страна.


Същото се случи и в четвъртата част, когато Димитров поведе, допусна изравняване и си върна предимството след двойна грешка на Алкарас. Последва още една точка за българина и той посрещаше за третия си пробив в мача. Там отново демонстрира блестяща психика и дръпна с два гейма.


Петата част бе поредната катастрофа за испенеца и той не успя да вземе нито точка, с което Димитров поведе с 4:1 гейма във втория сет.


В шестия гейм Димитров реализира седмата си поредна безответна точка, което бе прекратено и Алкарас обърна до 30:15. След това настъпи нов обрат и Димитров посрещаше при 30:40 за четвърти пробив, но испанецът изравни за 40:40 и прати гейма в правилото за внезапна смърт. За съжаление испанецът бе по-добър и не позволи на съперника му да се откъсне с преднина от четири гейма


Алкарас се вдъхнови от спечеления гейм и доказа, че е готов да се бори, повеждайки с 40:0 в седмата част и приближавайки се до първия си пробив в мача. За съжаление, той се справи, а Димитров загуби първия си гейм при сервиране.


В началото на осмия гейм българинът прекъсна негативната серия от шест поредни загубени точки и поведе с 15:0, но веднага допусна обрат и изостана с 15:30. При следващото посрещане Димитров отново се провали и прати ретура си в аут. След това Алкарас спечели първия си геймбол и възстанови за втори път паритета във втория сет.


Деветият гейм отново започна позитивно за номер 12 в световната ранглиста и той поведе с 15:0. За съжаление нещата от предходната част се повториха и неговият съперник изравни. Българинът отказа да се пречупи и не позволи да се повторят скорошните събития, събра сили и отново поведе с 30:15. Следващата точка пак бе за българския тенисист и дръпна с 40:15, но и испанецът показа, че няма да се откаже, спасявайки първия геймбол на съперника си. Тогава българинът изригна и направи феноменален ас, с който затвори гейма и устите на критиците си, прекъсвайки серията от три последователни гейма на испанския талант.


Димитров показа мощта си и при ретура в следващия гейм, печелейки първите две точки. Психологическото напрежение оказа влияние върху Алкарас и той не се справи при първия сервис в следващата точка. Той не се пречупи и не допусна двойна грешка, а при втория си опит реализира за 15:30. Последва нова размяна на точки и Димитров посрещаше при 30:40, което бе негов втори мач пойнт. Той се възползва по възможно най-добрия начин и реализира ретура, за да не си създава излишни главоболия, триумфирайки напълно заслужено.


Григор Димитров завърши срещата с общо четири аса и нито една двойна грешка. Освен това той спечели цели четири гейма при посрещане, а загуби само един при сервис. От другата страна на корта Алкарас също направи четири аса, но всички хубаво в статистиката му се изчерпа до тук. Той цели три пъти направи двойни грешки, добави осем непредизвикани грешки, спечели само гейм при посрещане, като победи само в пет от деветте гейма, в които сервира.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация