Арсенал надви Порто в титаничен сблъсък на "Емирейтс"

00:43
Арсенал надви Порто в титаничен сблъсък на "Емирейтс"

Арсенал елиминира Порто след изпълнение на дузпи и за първи път от 14 години ще играе на четвъртфиналите в Шампионската лига. В редовното време "топчиите" се наложиха с 1:0 благодарение на точен изстрел на Леандро Тросар в 41-ата минута и изравниха общия резултат. В продълженията не се случи нищо интересно, а при дузпите пропуски на Вендел и Галено изхвърлиха Порто от турнира.

"Топчиите" не са били сред последните 8 в Шампионската лига от сезон 2009/10. Във всяко от следващите си 7 участия в надпреварата тимът отпадна именно на осминафиналите. Любопитен е и друг факт: само в един от предишните 10 случая, когато загуби първия мач, Арсенал продължи напред в елиминациите на ШЛ. Това се случи през същия сезон 2009/10, а съперникът беше... Порто.

В исторически план съперниците са се срещали общо 7 пъти в евротурнирите, като балансът е по три победи и едно равенство, а головата разлика е 12:5 в полза на Арсенал. Отборът от Северен Лондон спечели всяко от предишните си три домакинства срещу "драконите", като вкара 11 гола и не допусна нито един. Освен това, португалският гранд няма победа при визита в Англия от общо 22 мача.

Арсенал бързо преодоля разочарованието от загубата на "До Драгао", като постигна три поредни победи в Премиър лийг и дори оглави класирането. В този период Порто взе 7 от възможни 9 точки в Примейра лига, но изостава от спорещите за титлата Спортинг (Лисабон) и Бенфика. Една от победите беше с разгромното 5:0 срещу "орлите".

В атака за Арсенал действат Букайо Сака, Кай Хавертц и Леандро Тросар, а тримата в средата на терена са Жоржиньо, Деклан Райс и Мартин Йодегор. Отбраната пред Давид Рая е в състав Бен Уайт, Вилиам Салиба, Габриел Магаляеш и Якуб Кивиор.

Трайно контузен в състава на Артета е Юриен Тимбер, а заради травма мача пропуска и Габриел Мартинели. Такехиро Томиясу вече е възстановен, но остава на пейката.

За Порто като централен нападател започна Еванилсон. Чико Консейсао, Пепе Акино и Вандерсон Галено допълват офанзивното каре на гостите. Нико Гонсалес и Алан Варела са двамата вътрешни халфове, а защитата пред Диого Коща оформят Жоао Марио, Пепе, Отавио и Вендел.

Извън сметките на гостите за днешния двубой останаха Иван Маркано и Зайду Санеси, а Мехди Тареми e сред резервите, след като доскоро лекуваше контузия и не е играл в последния месец.

От самото начало Арсенал притисна гостите в тяхната половина и Бен Уайт отпави параболичен удар с глава, който премина над гредата. В 13-ата минута Сака проби отдясно и влезе към центъра, след което шутира, но Диого Коща се справи с опасността. Малко по-късно късо изпълнен корнер доведе до нова интересна ситуация пред вратата на Порто. Ударът на Йодегор беше силен, но топката прелетя на сантиметри от целта.

Порто отговори с коварен изстрел на Еванилсон. Бразилецът се възползва от неумела намеса на Салиба и се опита да изненада Давид Рая, но и той не уцели очертанията на вратата. В 22-ата минута Еванилсон излезе на още по-добра позиция, но Рая внимаваше. Това беше силен период за гостите, които притъпиха натиска на Арсенал и загатнаха колко опасни могат да са в атака. Постепенно обаче Арсенал отново взе надмощие и коварно центриране на Бен Уайт можеше да доведе до гол, но ветеранът Пепе изчисти в корнер.

В 39-ата минута Салиба задържа на тъчлинията Галено и получи първия жълт картон в срещата. Малко по-късно гениално отиграване на Йодегор осигури аванс на Арсенал. Капитанът на "топчиите" изведе с изключителен пас Тросар и белгийският национал елегантно насочи топката в далечния ъгъл - 1:0. В края на полувремето ситуацията на терена доста се изнерви, но реферът Клеман Тюрпен набързо охлади страстите.

На полувремето никой от треньорите не прибегна към смени. Порто подходи по-агресивно в средата на терена, но домакините не бяха притеснени. Напротив - Арсенал умело излизаше от пресата на гостите и атакуваше свободните зони. Защитата на Порто постоянно беше под натиск, но не допусна груби грешки. В 64-ата минута Кивиор направи нарушение в опасна близост до наказателното поле, но последвалият удар на Чико Консейсао излезе в аут.

В средата на втората част Йодегор за втори път прати топката в мрежата на Порто. Голът обаче беше отменен за нарушение на Кай Хавертц срещу опитващия се да гардира топката Пепе. В 69-ата минута гостите контраатакуваха опасно и Консейсао шутира силно, но Давид Рая се намеси. Пепе имаше и други лоши отигравания, а домакините все повече се стремяха да пробиват през него. Първата смяна в мача дойде чак в 83-ата минута, когато Габриел Жезус се появи на мястото на Жоржиньо.

В 84-ата минута Йодегор имаше шанс да реши всичко в полза на Арсенал. Норвежецът стигна пръв до топката след спасяване на Диого Коща, но ударът му премина агонизиращо близо до гредата. С наближаването на края на редовоното време домакините вдигнаха оборотите. Стигна се до няколко статични положения пред вратата на Порто, но не и до втори гол, макар че "топчиите" определено изглеждаха по-свежи.

В продълженията и двата тима бяха предпазливи. В игра за Порто се появи Тареми, който бързо се оказа в центъра на събитията, но негов удар от границата на наказателното поле премина над вратата. В 103-ата минута се стигна до любопитен инцидент с участието на Кай Хавертц и Сержио Консейсао. Наставникът на Порто почти влезе на терена, за да изрита излизащата в тъч топка, а Хавертц го избута, за което получи устна забележка от съдията.

Преди последните 15 минути Артата направи двойна смяна, като Олександър Зинченко зае мястото на Кивиор, а Еди Нкетия замени голмайстора Тросар. Арсенал контролираше средата на терена, но не можеше да създаде голова ситуация. В 116-ата минута Бен Уайт много добре намери Хавертц, но той не успя да овладее топката. В оставащото време домакините не рискуваха, а футболистите на Порто изглеждаха доволни да се доберат до дузпи.

Арсенал спечели жребия и първи зад топката застана Йодегор, който хладнокръвно прати Диого Коща в обратния ъгъл. Пепе Акино също демонстрира здрави нерви и изравни. При вторите изпълнения Хавертц се разписа за Арсенал, а Вендел пропусна за Порто, след като уцели гредата. Букайо Сака доближи "топчиите" до четвъртфиналите, но Марко Груич запази шансовете на гостите. Деклан Райс също беше безпощаден при четвъртата дузпа за Арсенал. Тогава удари часът на Давид рая. Испанският страж спаси удара на Галено и прати тима си в следващия кръг.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация