Новият метод, по който ще се тегли жребият в Шампионската лига, ще е още по-нареден и от сегашния

00:19
Новият метод, по който ще се тегли жребият в Шампионската лига, ще е още по-нареден и от сегашния

Новият формат в Шампионската лига, който ще стартира от следващия сезон, ще ни предложи и нов начин, по който ще бъдат превеждани традиционните жребии в надпреварата. Според „Скай спортс“ жребият вече ще бъде хибриден и в него ще се включи компютър. Причината за това е, че с новия формат, ако жребият се провежда по познатия досега начин, ще са нужни 900 топки и между три и четири часа за цялата процедура. Поради тази причина процесът ще бъде променен. Първоначално клубовете ще бъдат изтеглени ръчно, след което компютър ще определи техните осем съперници в лигата от 36 отбора. От УЕФА твърдят, че автоматизираните елементи ще продължат да бъдат проверявани независимо, за да се избегнат обвинения за манипулиране на жребия.

По този начин цялата процедура ще продължи около 35 минути.

Английска ИТ компания измисля софтуера, който ще извърши дигиталната част от тегленето. Ще има и две резервни софтуерни системи и жребият ще бъде одитиран.

Другият съществен момент е, че клубовете ще бъдат поставени в тенис стил в зависимост от тяхното представяне в груповата фаза. Отборите, които завършат на първите две места в класирането след първата фаза, няма как да играят един срещу друг до финала, защото първият ще бъде поставен в едната половина на жребия за 1/8-финалите, а вторият – в другата. Това означава, че първите четири поставени отбора не могат да се срещнат преди полуфиналната фаза. Целта е тимовете да бъдат стимулирани да се стремят към възможно най-високо класиране в лигата, а не да се задоволят просто да бъдат сред първите осем в класирането. В Лига Европа и Лигата на конференциите ще бъде използван същият формат.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация