Барса ликува след още един труден мач с Наполи

23:56
Барса ликува след още един труден мач с Наполи

Барселона отстрани Наполи и ще играе на четвъртфиналите в Шампионската лига. В реванша от осминафиналите първенецът на Испания се наложи с 3:1 на “Монтжуик” и след 1:1 в първата среща продължава напред. Попадения на Фермин Лопес (15’) и Жоао Кансело (17’) едно след друго дадоха добра основа за успех на домакините, но Амир Рахмани (30’) бързо върна интригата. След почивката и двата отбора имаха своите шансове, а в 80-ата резервата на Наполи Йеспер Линдстрьом пропусна да изравни отблизо. Каталунците веднага наказаха това и в 83-тата незабележимият до момента Роберт Левандовски подсигури класирането с трети гол. До края италианците удариха греда и още веднъж се разминаха с попадение, с което напускат турнира.

За "блаугранас" това е първо достигане до тази фаза на ШЛ от 2020-а година насам. Това обаче сега е и единственият шанс на тима на Чави за трофей. Тимът ще научи своя следващ съперник в петък.

Треньорът на Барса рискува и заложи от началото на младоци като Ламин Ямал (16 г.), Пау Кубарси (17 г.) и Фермин Лопес (20 г.), но този му ход се оправда. В течение на срещата Чави уцели и със смените, като появилият се от пейката капитан Сержи Роберто асистира за третия решаващ гол.

Гостите от Италия пък започнаха слабо, но после си върнаха увереността. Те натиснаха в началото на второто полувреме, но не след дълго като че ли отпаднаха физически. И малшансът беше с тях в края, което в крайна сметка доведе до отпадането. Минути преди началото на срещата президентът на Наполи Аурелио Де Лаурентис обяви, че ще даде над 10 млн. евро премия на своите футболисти при продължаването напред, но и това не помогна.

Началото беше вихрено с две опасни атаки и пред двете врати още в рамките на първата минута.

Първата чиста възможност дойде в 13-тата, когато Кубарси направи изумителен пас към Фермин, с който го изведе сам срещу вратаря, но той не успя да реализира.

Две минути по-късно обаче Лопес беше далеч по-хладнокръвен и опъна мрежата на Мерет за 1:0 след асистенция на Рафиня.

Само две минути по-късно Ямал започна атака от около своето наказателно поле и подаде отлично към Рафиня. Бразилецът стреля в лявата греда на Мерет, но при добавката Кансело беше точен за 2:0.

Окрилените футболисти на Барса продължиха да печелят единоборствата, но приеха играта в своята половина и в 30-ата минута бяха наказани. Изненадващо включване в атака на централния бранител Рахмани завърши с негов прецизен удар, който Марк-Андре тер Стеген не успя да спаси - 2:1.

Четири минути след това, при позициониране напред на друг защитник на Наполи - Ди Лоренцо, завърши с негов коварен изстрел с глава, който Тер Стеген едва извади.

Втората част започна с нова опасност на сметката на неаполитанците, като в случая Хвича шутира опасно и испанците имаха шанс, че топката излезе в аут. В 50-ата пък Осимен настояваше да получи дузпа за нарушение на Кубарси, но съдията прецени да не отсъжда такава.

Заради все по-честите достигания на италианците до наказателното поле Чави реши да замени двама от халфовете си след час игра. Фермин и Кристенсен напуснаха за сметка на Ромеу и Сержи Роберто.

Домакините "се посъбудиха" и създадоха три опасности, като веднъж даже топката влезе във вратата на Мерет, но това не беше зачетено като гол заради засада. По-късно Ямал и Гюндоган също създадоха напрежение в наказателното поле на Наполи.

Особено опасен беше ударът на Ямал в 78-ата, който обаче също не попадна в целта.

Наполи стигна до "златния" си шанс в 80-ата, когато резервата Линдстрьом се оказа непокрит в наказателното поле и от няколко метра не успя да уцели вратата.

Каталунците обаче не пропуснаха следващия си шанс и дръпнаха с 3:1. Левандовски се разписа в 83-тата след отлично отиграване на Роберто и Гюндоган.

Неаполитанците вече трябваше да вкарват два гола, но 89-ата удариха греда чрез Матиас Оливейра.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация