Майк Джеймс записа името си със златни букви в историята на Евролигата

00:37
Майк Джеймс записа името си със златни букви в историята на Евролигата

Голямата звезда на Монако Майк Джеймс пренаписа историята на Евролигата и тази вечер се превърна в баскетболиста с най-много точки от създаването на най-силния клубен европейски турнир. Американецът отбеляза рекордната си точка №4,457 при домакинството на Цървена звезда и по този начин изпревари легендата Василис Спанулис на върха във вечната класация.

Джеймс изкачи върха при реализаторите в Евролигата в десетия си сезон в турнира и достигна до историческата граница след приключение с пет отбора - Баскония, Панатинайкос, Олимпия Милано, ЦСКА Москва и понастоящем с Монако. Втори в класацията остава Спанулис с 4,455 точки, а трети в таблицата е гардът на АСВЕЛ Нандо Де Коло, който има 4,396 точки и в следващите си мачове до края на сезона най-вероятно също ще изпревари Спанулис и ще стане втори в подреждането.

Джеймс подобри рекорда на Спанулис в средата на втората четвърт в мача с Цървена звезда, като го направи с маркова за своя стил атака - точна стрелба от средно разстояние със стъпка назад през ръката на Стефан Лазаревич. Това бе 13-ата му точка в мача, като той помогна на монегаските да разполагат с преднина от осем на полувремето при 46:38. Играта веднага бе спряна след коша на Джеймс, за да може той да получи поздравления от своите съотборници и съперници, както и от феновете по трибуните в зала "Гастон Медсен".

33-годишният гард вече има статут на легенда в европейския баскетбол, като през последните десет години на Стария континент той спечели куп отборни и индивидуални отличия със своите отбори. Конкретно в Евролигата той спечели наградата за топреализатор на сезона през 2019-а, а освен това има две селекции за Идеалните отбори през 2022-ра и 2023-а. В отделни периоди от кариерата си той дори достигна и до НБА, като за последно игра в Лигата с екипа на Бруклин през сезон 2020/21, когато бе съотборник на Кевин Дюрант, Джеймс Хардън и Кайри Ървинг.

През настоящия сезон Джеймс се е отправил към втората си награда за топреализатор на сезона в Евролигата в кариерата си, като до този момент е лидер при точконосителите със средно по 19.3 на мач. Единственият играч, който може да му отнеме статуетката, е Маркъс Хауърд от Баскония, който е втори с по 18.6. Отборът на Монако пък е сред най-добрите в турнира и в момента заема четвъртото място с баланс от 17-10.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация