Официално Бербатов е голмайстор №1 в националния отбор

09:07
Официално Бербатов е голмайстор №1 в националния отбор
Димитър Бербатов вече е голмайстор номер 1 на националния отбор на България, ако се спазват всички изисквания на ФИФА. Според тях Христо Бонев има точно 42 попадения, а не 47, колкото му водим. Капитанът на сегашния ни отбор пък е с 46. Причината е в изкривената статистика, която се води у нас, пояснява "24 часа".

Според решение на ФИФА и международната федерация за футболна история и статистика всички мачове в олимпийските квалификации и самите игри не могат да се считат за официални между националните отбори, считано от пресевките за игрите в Рим през 1960 година Това е описано и в официалния сайт на световната централа. В него са описани точно правилата по отношение на тези срещи.

Мачове преди 1908 година също така не са счетени за официални, след като тогава футболът е само демонстрационен спорт и не е в официалната програма на игрите. От 1908 до 1956 година всеки двубой в квалификациите или на финалите се счита за официален.

Така Христо Бонев се лишава от 4 попадения в олимпийските квалификации срещу Испания и Полша.

Отделно трябва да отпадне, и то от официалната статистика на националния ни отбор, и срещата срещу аматьорите на Федерална република Германия, защото не може да се счита за двубой на между държавни тимове, независимо че в него нашите са били в пълен състав.

БФС е единствената централа в света, която продължава да признава подобни срещи за статистиката си. През последните години бяха направени няколко опита това да бъде оправено, но те пропаднаха.

Така в мачове на национални отбори Христо Бонев има точно 42 гола и нито един повече.
Това означава, че Бербатов го е изравнил на 5 септември в София при победата с 4:1 над Черна гора в световните квалификации, а го е подобрил в най-срамния мач в историята на държавния ни тим - загубата от Кипър в Ларнака с 1:4 на 10 октомври. Хеттрикът срещу Грузия на 14 октомври е само допълнение към новия ни рекорд, който е 46 гола.

Бербатов обаче е доста далеч от постиженията на Бонев. Халфът на Локомотив Пловдив е първият български футболист, който е бележил на 2 световни първенства поред. След него това направиха Наско Сираков и Христо Стоичков.

Бербатов е играл само на едно европейско през кариерата си, като с националния отбор няма класиране на първенство на планетата.

В момента Митко е около 40-о място в ранглистата на всички голмайстори на национални отбори. Той е отбелязал своите в 77 мача, което прави доста добър коефициент на ефективност от 0,6 средно на мач.

Малта е един от най-любимите съперници за Бербатов, като срещу този отбор той вече има 3 попадения в четири мача. В крайна сметка е само въпрос на дни да бъде подобрен и неофициалният рекорд на Бонев от 47 попадения за България.

Хеттрикът срещу Грузия бе първият с екипа на България за Митко, докато Христо Бонев има два с фланелката на националния отбор.

Безспорен лидер в категорията голмайстор на националния отбор е Али Даией, който има 109 попадения в 149 срещи с екипа на Иран. Според ФИФА обаче и при него има проблеми, особено с повечето срещи на нападателя, които са срещу странни съперници.
Легендарният Ференц Пушкаш е на второ място с 84 гола в 89 мача за Унгария и Испания. Кралят на футбола Пеле е трети със 77 в 92 мача за Бразилия.

Арабин е начело в ранглистата и на футболистите с най-много мачове за националните отбори, като на сметката на Али Ал-Деиа от Саудитска Арабия се водят невероятните 181. Мексиканецът Клаудио Суарес е с 3 по-малко, а третото място е за Хосам Хасан от Египет със 169.

В сряда срещу Малта Стилиян Петров ще изиграе 91-я си мач с националната франелка и до края на европейските квалификации със сигурност ще влезе в списъка на тези с над 100 срещи. В момента рекордьор е Борислав Михайлов със 102. Според статистиката обаче и той има странни мачове срещу олимпийски и аматьорски отбори и под неговия профил има забележка, че списъкът е според българската федерация, която продължава да ги води официални.

Бербатов със сигурност тази година обаче ще подобри рекорд в родния футбол. Той е безспорен фаворит за играч на годината у нас и ще спечели анкетата за шести път. В момента двамата с Христо Стоичков имат по пет първи места.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

intermaina
20.11.2009 16:33

хахахах *lol* голям виц , дано да стане , нямам нищо против да идем даже и без Бербо. Ама в момента незнам кой ще играе ако идем. Другите що не вкарват ??? някви идеи рууни има 1 гол за седем мача - ама се класираха - да не чакат само на него като не му варви ще вкара Лампарт ще вкара Джерард , Бари , Бекам - преди години , Тери - в национала аз не помня защитник да е вкарвал гол ( освен Кишипев наскоро) Мартин Петров от кога не е вкарвал ми другите от халфовата линия колко гола имат общо , ако случайно почнеш да ги броиш нали няма да броиш головете с/у Грузия , Малта и тн щото на Бербатов не му ги броите би следвало и ня тяь да не им ги броите

STAVRITO
18.11.2009 15:45

intermaina точно така ти понеже си на мнението на всички журналисти дето се мислят за разбирачи точно за това бг не е ходила на световно от 1998 година щото си мислите че разбирате а всъщност не е така помни ми думите че в момента в който този смешник се махне от националния ще идем на световно

intermaina
18.11.2009 12:46

STAVRITO - пич гледай по -реално на нещата неможе манчо да го даржат и то титуляр вече колко време ако не го бива , сещаш ли се , стига сте се правили на разбирачи има си хора който наистина разбират за сайжаление ти не си от тях. 2 години не бил вкарвал кажи колко мача не колко години не е вкарвал

STAVRITO
17.11.2009 23:10

me4a123 да те питам като има мн работа пред гола в тези 2 години в които бербо няма гол как другите национали вкарваха само той неможеше значи те са некадърни и вкарват а бербо е кадърен и не вкарва интересно те за това в англия го обявиха за един от най лошите трансфери

berbo_cskarq
17.11.2009 19:33

как може да смятате бербатов на светлинни години от други.кои други сещам се само за стои4ков.преди ка кажете не6то тъпо първо мислете

boro68
17.11.2009 18:04

Левскар съм , но я гледайте малко по-реално на нещата,бе!!!Бербатов е на светлинни години от по-голяма част от футболистите в нац ни отбор и това е причината да не можем да се класираме където и да било *angry* Както вървят нещата , след години ще се радваме над победи над Малта *stop* Бербо е №1 *thumb_up*

me4a123
17.11.2009 14:56

Смешници са 50% от националния отбор, но не и Бербатов. Как да отиде на световно с такъв колектив. Я мислете малко. Има много работа преди да се вкара гола, а няма кой да я върши.

STAVRITO
17.11.2009 13:39

Как може да смятате Бербатов за номер 1 като не е ходил на световно и само на 1 европейско първенство и головете са му такива 3 на Грузия 5 на Сан Марино че тои преди гола му срещу Черна Гора имаше периот от 2 години без гол за националния централният ни нападател е как да се калсираме кадето и да било кой да вкара гол. ЗА МЕН БЕРБАТОВ Е СМЕШНИК

me4a123
17.11.2009 12:13

Това е статистика на един играч в една колективна игра. Като се вземе на предвид това (нивото ни в момента) Бербатов е №1 безспорно.

FLY_I
17.11.2009 10:33

за мен специално Бонев и на СВЕТЛИННИ години пред Бербатов,въобще като футболист и бербо играч ама за мен не може да влезе в български топ 5 на най-добрите играчи