Испанската прокуратура поиска затвор за Карло Анчелоти

18:54
Испанската прокуратура поиска затвор за Карло Анчелоти

Наставникът на Реал Мадрид Карло Анчелоти е заплашен от затвор за период от 4 години и 9 месеца за укриване на данъци на стойност около 1 млн. евро и за създаването на схема с цел да прикрие приходите си от имиджови права. Такова наказание поиска Окръжната прокуратура на Мадрид. Реал Мадрид като клуб не е замесен в случая.

Според обвинението италианският треньор е нарушил закона по време на първия си престой начело на “кралете” от “Бернабеу” (2013-2015 г). Тогава той е ощетил държавната хазна с 1 062 079 евро от данъци за две фискални години - 2014 (386,361) и 2015 (675,718). Наставникът е платил данъци върху работната си заплата, но не и от приходите от имиджовите си права.

Новината идва в деня, в който Реал Мадрид празнува своя 122-ри рожден ден и часове преди реванша от осминафиналите в Шампионската лига срещу РБ (Лайпциг).

Обвинението твърди, че с цел да избегне плащането на данъци Анчелоти нарочно е изградил сложна схема, с която прехвърлил имиджовите си права на различни компании със седалища извън Испания. Всичко това били симулативни сделки, защото в действителност въпросните компании не извършвали никаква дейност. Това, според прокуратурата, било начин за заобикаляне на законите с цел да не се дължат пари в Испания, където към този момент треньорът е бил с постоянен адрес на пребиваване.

Според събраните доказателства на 1 юли 2013 година Анчелоти подписал договор за прехвърлянето на имиджовите си права към дружеството Vapia Limited за период от 10 години срещу 25 млн. евро. По-късно обаче бил сключен анекс, според който контрактът на споразумението се намалява до 3 години срещу 1 млн. евро.

Паралелно с това обаче италианецът е обвинен, че на 4 юли 2013 г. е подписал договор с Реал Мадрид, според който 50% от приходите от имиджовите му права се прехвърлят на клуба за периода на контракта му като наставник - до 30 юни 2016 г. Останалата половина били трансферирани към регистрираната в Лондон компания Vapia LLP, а не към Vapia Limited - обстоятелство, което не е било разкрито на Реал Мадрид в продължение на една година. Така той е заблудил клуба относно коя фирма точно е притежавала половината от имиджовите му права към 1 юли 2013 г.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация