ФИФА иска да спре правата на футболните мениджъри

08:23
ФИФА иска да спре правата на футболните мениджъри
Световната централа ФИФА смята да спре с лицензирането на мениджъри и ще посъветва националните федерации да направят същото, съобщава "24 часа" Причината е, че в момента вървят доста разследвания на съмнителни сделки по цял свят. Те са показали, че само 1 от 5 трансфера се прави по правилата, а в останалата част са замесени хора, които нямат нищо общо с професията.

Предложението ще бъде обсъдено по време на сбирката на изпълкома на ФИФА на 31 март. То обаче трудно ще се приеме, защото вече има официална съпротива от страна на френската и английската асоциация.

България също пострада от работа с нелицензирани агенти. Първо изгоря собственикът на Левски Тодор Батков, който се лиши от сериозна сума за трансфера на четирима играчи в Рубин Казан. Тя бе броена на измамника Артур Ованесян, който не фигурира в нито един списък на лицензиран агент.

След това негов колега от Канада пък уреди контрола на националите в Боливия, която така и не се състоя. Така БФС едва ли ще получи някаква компенсация за това.

Футболната ни централа така и не санкционира Левски по случая "Казан", въпреки че е предвидена глоба за преговори с нелицензирани мениджъри.

Английската асоциация обаче смята да приеме правило, според което да се обявява какви пари вземат агентите от клиентите си.

В момента там ФИФА разследва 30 трансфера от последните години, които са съмнителни. Случаите са разделени на две, като главно включват трансакции на клубове от Острова.

Заради нарушения бяха спрени правата на Челси да купува нови футболисти, но след това английският тим спечели дело в международния арбитражен съд в Лозана и санкцията бе суспендирана.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация