Михаил Касабов: В моя Изпълком няма да има собственици и президенти на клубове

19:09
Михаил Касабов: В моя Изпълком няма да има собственици и президенти на клубове

Кандидатът за президент на Българския футболен съюз Михаил Касабов беше гост в студиото на Sportal.bg. Пред водещия Филип Друмчев той сподели своите вижданията за развитието на българския футбол, както и за битката за президент на БФС.

"Искам, ако мога, да помогна за българския футбол. Има неща в администрацията, които трябва да се променят. Имам идея постепенно част от администрацията на БФС да бъде прехвърлена към ПФЛ. Преди Боби Михайлов бях вицепрезидент на Иван Славков. Ние сме колективен орган и президентът решава. За мен е чест, че най-старият столичен клуб ме издига (Славия). Някои от кандидатите не ги познавам, но ще се запозная. Не познавам сина на Сашо Манолов. Всеки от кандидатите има нещо рационално в своите виждания. Всеки от нас би трябвало да вземе от другите кандидати това, което би било добро за футбола. Всеки има своите шансове, но решават делегатите. Смятам, че основните ми конкуренти ще бъдат Димитър Бербатов и Георги Иванов. Имам отлични контакти с тях. Нямам никакви дразги с тях. Има в живота неща, които са по-важни".

"Винаги се натрупват негативи при толкова години управление. Борислав Михайлов е направил много хубави неща за българския футбол. Всеки ръководител допуска грешки. Доста се преекспонираше. Последните десет години не се случи това, което всички желаем – класиране на националния отбор на голям форум. Бяхме близо до класиране няколко пъти, но не се случи. Нека не забравяме базата, която беше направена по времето на Борислав Михайлов".

От 28 години съм вицепрезидент. Знаем и плюсовете и минусите на форматите на шампионата. Мисля, че сегашният формат е много интересен с разделянето на две фази. Самите клубове и Лигата нека предложат кой формат е най-добър. Вие знаете, че това ще стане чак след една година, защото форматът е обявен за следващия сезон.

Един футболист макар да идва от Гвинея, но има френски паспорт, той има равни права с един българин. Ние имаме ограниченията на Европейския съюз. Ние можем само да стимулираме отборите да пускат български футболисти, но трябва да внимаваме, за да не го правят само заради парите. В Изпълкома трябва да има представител на Лигата, представител на АФЛ, представител на играчите и да се търси баланс.

Имаше подготовка за 100-годишнината на БФС, бяха пратени и покани. Но помните, случиха се неща, които не трябваше да се случат и празненствата бяха отменени. Визирам случилото се по време на мача с Унгария. БФС е създаден на 16 декември 1923 година, но първият мач на националния отбор е през 1924 година. Тази година се навършват 30 години от най-големия ни успех – класирането в САЩ'94. Ще честваме тези дати.

Ходя на мачове от 30 години, но не бях толкова интересен за вашите колеги и не го отразяваха досега. Сега ви е по-интересно, защото съм кандидат. Не се играе толкова лош футбол, колкото се говори. Футболният мач между Лудогорец и Черно море беше много добър. Имаме отлични терени за времето и сезона. Нямаме проблеми със съдийството, слава Богу! Има надежда за българския футбол.

Няма да се уморя да чукам от врата на врата в държавни институции и общини, за да се правят стадиони, защото това е бъдещето. Разбира се, че София трябва да има стадион, не по-лош от този в Пловдив, но мисля, че в бъдеще националният отбор ще играе в Пловдив. В никакъв случай няма да бъда част от екипа на никого. Никой не ми е предложил. Мисля, че трябва да се даде път на младите. Ако спечеля, ще е хубаво младите да се учат покрай мен. Имам наум такъв човек, когото да обуча, но нека не избързваме.

Ако спечеля, ще продължи методиката, която г-н Георги Иванов изготви и налага от две години. Тези отбори, които я използват, ще получават стимули.

Цялото ръководство на Байерн е фен на едно българско вино, което Бекенбауер пиеше и обичаше много. Той казваше, че България е неговата втора родина. Той казваше, че му прави впечатление, че българите сме усмихнати и гостоприемни. Казваше: "Вие винаги сте живеели добре и сте хора, които обичате живота". Той държеше да не го казвам, но вече мога да го кажа. С неговата фондация - фондация "Франц Бекенбауер", той помагаше на хора, които са изпаднали в нужда не по тяхна вина. Бекенбауер помагаше на много хора в България, но държеше това да не се казва. Казваше, че е получил много от футбола и искаше да върне от себе си.

Когато се видим с Лотар Матеус, не засягаме темата за неговото уволнение като селекционер на България. Сега по-рядко се срещам с него на стадиона, защото той вече е коментатор. Критерият след САЩ'94 беше много висок. Имаше моменти, в които с 20 точки не се класирахме. В Мексико'86 с два равни мача излязохме от групата. Бих се радвал моето управление да бъде свързано с ред и дисциплина. Ако бъда избран, в моя Изпълком няма да имам собственици и президенти на клубове. Ще имаме една или две жени, защото женският футбол се развива. Правилата ще важат за всички и ще се спазват. Засега, да чукаме на дърво, нямаме проблеми със съдиите. Разбира се, винаги има недоволни треньори. Трябва да бъдем обективни. Не очаквам да има раздаване на пари за гласове. Не съм и виждал до момента. Оптимист съм за българския футбол", каза Михаил Касабов в студиото на Sportal.bg.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация