Лацио обърка сметките на Байерн Мюнхен

23:49
Лацио обърка сметките на Байерн Мюнхен

Отборът на Лацио победи тима на Байерн (Мюнхен) с минималното 1:0 в първи 1/8-финален мач от Шампионската лига.

Баварците влязоха много силно в мача и през по-голямата част от времето доминираха, като създадоха множество голови положения. Мерникът на гостуващите играчи обаче не бе достатъчно точен и изстрелите рядко се озоваваха в рамката на вратата, пазена от Иван Проведел. Така нещата опряха логично до 69-ата минута, когато съдията посочи бялата точка след грубо нарушение на Упамекано в собственото му наказателно поле, а безкомпромисният Чиро Имобиле донесе победата за "римските орли".

Реваншът на "Алианц Арена" е на 5-и март (вторник) от 22:00 часа българско време.

Въпреки че Маурицио Сари имаше двама играчи в лазарета и един, който търпеше наказание към старта на двубоя, специалистът влезе в битката с баварците с възможно най-доброто, На вратата бе Проведел, в отбрана видяхме Марушич, в халфовата линия солидният Гендузи бе ключов при преливанията от отбрана в офанзива, а на върха на атаката безкомпромисният Чиро Имобиле тормози германската отбрана, която така или иначе не бе в най-добрата си форма.

Томас Тухел знаеше, че няма право на повече грешки и започна също с цял арсенал от силни играчи, които макар и да не демонстрират добра игра напоследък, те винаги могат да се окажат бомба със закъснител, която да накаже противника. Така под рамката на вратата застана опитният Нойер, пред него бяха Упамекано и Ким Мин - Жае, в халфовата линия Горетцка и Кимих ще придаваха тежест, а напред звездният Хари Кейн изпробва мерника си неколкократно.

Гостите бяха решени на всичко да покажат, че няма да се поддадат на негативното стечние на обстоятелствата в Бундеслигата и по-малко от 120 секунди след първия съдийски сигнал Сане и Кимих осъществиха комбинация, която можеше да се превърне в попадение, но ударът срещна десния страничен стълб. В 7-ата минута пък амбициозен опит на головата машина Хари Кейн мина над вратата.

В следващия четвърт час баварците доминираха, но срещнаха добре сформираната отбрана на съперника и гостите се ограничиха с един удар в страни от вратата на Мазрауи и няколко обещаващи подавания в наказателното поле, които обаче бяха парирани.

Сприането на началния натиск на съперника даде кураж на "орлите" да напуснат своята половина в средата на полувремето създадоха първата сериозна опасност пред вратата на Нойер. Луис Алберто се озова на границата на наказателното поле и стреля, но ударът му профуча над напречната греда.

След това двубоят премина в преобладаващи единоборства, като чак в 32-рата минута Сане сътвори креативна ситуация, овладявайки подаване, което опита да отиграе прецизно, но в крайна сметка шутира встрани от вратата, охранявана от Проведел.

Нова добра възможност гостите получиха около пет минути преди края на редовното време на първата част. Горетцка изведе Мусиала в страхотна стрелкова позиция, но шутът на последния бе неточен и мина високо над напречната греда.

В изтичащите секунди на редовното време пък домакините напомниха за себе си, като Метео Гендузи изпробва мерника си, като топката бе пресрещната от бранител на баварците. Така двата отбора се оттеглиха на почивката при нулево равенство и оставиха развръзката за втората част.

Три минути след подновяването на играта домакините отново опитаха да поразят вратата на Нойер. Исаксен получи подаване в наказателното поле, където се ориентира много добре и стреля, но стражът на баварците спаси. Съвсем скоро след това "орлите" изпълниха и няколко ъглови удара, от които обаче не се роди нищо достатъчно смислено, че да промени двете нули на светлинното табло.

Съвсем скоро дойде и първата възможност за гостите. Мазрауи изпробва мерника си от средна дистанция, но шутът му срещна тялото на бранител в син спортен екип. Пет минути по-късно Хари Кейн си освободи пространство около точката за изпълнение на дузпа и засече с глава прииждащата топка, като тя премина над напречната греда.

Десетина минути по-късно баварците се усетиха притиснати до стената. Дайо Упамекано подцени ситуацията и спъна съперников играч в собственото си наказателно поле, което не убягна на главния съдия Франсоа Летеские. Съдията безкомпромисно показа бялата точка, а веднага след това и посочи бялата точка, като украси и в "жълто" Кимих, който се опита да оспори ситуацията.

В крайна сметка протестите на гостите се оказаха безсмислени не само защото си навлякоха допълнителни наказания, но и защото дузпата бе официално отсъдена. Зад топката застана Чиро Имобиле, който стреля точно и порази иначе стабилно представящия се до този момент Мануел Нойер.

Гостите опитаха да отговорят светкавично и веднага след подновяването на играта Джамал Мусиала се освободи в наказателното поле на "орлите" и стреля, но в последния момент топката се отби в бранител на "сините". След това пък Ким Мин - Жае засече центриране от корнер с глава, но прати топката високо над напречната греда. 

Чак десетина минути по-късно гостите имаха нов шанс да отбележат, когато Хари Кейн изпробва мерника си от далечна дистанция извън наказателното поле. Четири минути по-късно британецът отново стреля, като този път изпълни пряк свободен удар, но рикушет в стената попречи на изравняването на резултата и баварците получиха правото да изпълнят корнер, от който не произлезе нищо.

В добавеното време домакините се окопитиха и не допуснаха нови пробиви, като дори в 92-ата минута "орлите" можеха да вземат още по-стабилен аванс преди реванша, но ударът на Педро бе прекалено слаб и попадна право в ръцете на Нойер. Така римляните се оттеглиха за реванша с гол аванс и самочувствието. че могат да победят един от фаворитите в турнира.

ЛАЦИО 1:0 БАЙЕРН МЮНХЕН

1-0 Чиро Имобиле 69'-д.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация