Попадение в 122-та минута класира Кот д'Ивоар на полуфинал

21:50
Попадение в 122-та минута класира Кот д'Ивоар на полуфинал

Отборът на Кот д'Ивоар елиминира по възможно най-драматичния начин тима на Мали в среща от 1/4-финалите в турнира за Купата на африканските нации. Нене Доргелес (71') изведе малийците напред в резултата, а техните съперници изравниха в края на редовното време с гол на Симон Адингра (90'). В продълженията победата донесе Умар Диаките (120'+2').

В спор за място на големия финал момчетата на Емерсе Фае ще спорят с отбора на ДР Конго, който отстрани тима на Гвинея след победа с 3:1.
   
Съперниците не дадоха въздух на феновете и веднага заплетоха невъобразимата драма, която съпътстваше целия двубой.

Първата интересна ситуация дойде още в 9-ата минута, когато останаха съмнения за неправомерна игра от страна на футболист на Кот д'Ивоар в собственото си наказателно поле. Последва преразглеждане на ситуацията чрез системата VAR, което продължи цели пет минути и в крайна сметка реферът Мохамед Адел отказа да посочи бялата точка.

Само три минути по-късно обаче бе отсъден 11-метров наказателен удар. Централният нападател на Мали - Ласин Синайоко, получи дълго подаване в пеналтерията и миг преди да настигне топката, за да нанесе решаващия удар бе съборен от Одилон Косуну.

Този път късметът отново не бе на страната на малийците, като с изпълнението на дузпата се нагърби Адама Траоре. Той стреля слабо и посредствено в долния десен ъгъл на вратата, а за стража на Кот д'Ивоар - Яхия Фофана, не представляваше особена трудност спасяването.

Две минути преди края на полувремето Косуну се превърна в абсолютен антигерой за своите, след като си изкара втори жълт картон. След нарушението за дузпата сега той събори отново Ласин Синайоко, което се случи непосредствено пред наказателното поле и си изпроси втори жълт картон.

След почивката играчите на Мали най-накрая успяха да разпечатат вратата на съперника. Двайсетина минути преди края на редовното време Нене Доргелес като на шега преодоля няколко трима футболисти в “оранжево” и стреля от почти 30 метра, за да поражи Фофана. Доргелес отказа да зарадва бурно на отбелязания гол, за да не дразни феновете по трибуните.

Тъкмо когато футболистите в бяло-зелени екипи се виждаха победители, допуснаха попадение, което прати сбкъсъка в съвсем различна орбита. Бранителите на Мали не съумяха да изчистят подобаващо остро центриране в наказателното си поле и пратиха топката в краката на Секо Фофана, който дебнеше от границата на пеналтерията. Той стреля опасно, като шута му бе блокиран от защитник в бяло-зелен спортен екип, който обаче не успя да овладее и коженото кълбо бе овладяно от Умар Диаките, който нанесе съкрушителния удар, с който реши всичко.

Продълженията също направиха всичко възможно, за да придадат още по-драматична развръзка. Защитниците на Мали отново не реагираха адекватно при центриране в наказателното си поле и изчистиха топката в краката на футболиста, дебнещ на границата наказателното поле. Това Секо Фофана, който бе в същото положение и при изравнителния гол. Той стреля, а във вътрешността на пеналтерията Умар Диаките отклони във вратата и донесе победата за своите.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация