Илиев: Основната цел е да върнем самочувствието на футболистите

16:32
Илиев: Основната цел е да върнем самочувствието на футболистите

Наставникът на Черно море Илиан Илиев, който е начело и на националния отбор, даде интервю специално за Sportal.bg в комплекса "Голд Сити" в Алания. В момента тече основната част от подготовката на лидера в efbet Лига. Бившата звезда на Бенфика говори по актуални теми от родния футбол, а се върна и назад във времето.

Как върви лагерът? Ще бъде ли готов Черно море за дербито в Разград? 

- Подготовката върви нормално. За разлика от предните години, дойдохме в Турция да изиграем някои контроли с по-добри съперници, да видим докъде сме стигнали. Хубавото в момента е, че нямаме контузени - с изключение на Вили Василев, който остана в България заради проблеми с аддукторите, всички други са на разположение. И с изключение на някои малки проблеми, които се появиха на лагера. Условията са добри и се надяваме да завършим по този начин другия петък.

Ще има ли нови попълнения в отбора? 

- Знаете, че взехме един атакуващ футболист - Уеслен Жуниор. При него се бавят малко процесите с визата му. И търсим ляв защитник след излизането на Сашо Василев. Евентуално ще действаме и ако изпадне някоя добра опция за нападател, но знаете, че през зимата пазарът е стеснен, така че засега сме само с един нов. Но пък сме доволни, че с тези, които са тук, се работи добре.

Какви аргументи изложи Сашо Василев, за да спре толкова рано с футбола и да се насочи към бизнес? 

- Опитвахме да разубедим Сашо и преди Нова година, и след Нова година - ръководството, фенове, но не успяхме. Ако погледнем от негова гледна точка - той мисли за бъдещето си. Захванал се е с бизнес, на който иска да се отдаде изцяло. По негови думи не му остава много време да играе футбол, може би 3-4 години, а след това какво… Задава си въпроси, от негова гледна точка го разбираме, говоря - човешки, за бъдещето му. Но другата гледна точка - че за първи път може да постигне нещо историческо в Черно море, първи сме и, както се казва, искаме да продължим да сме в тройката. Можеше да стане част евентуално от нещо историческо за Черно море, но взе това решение. Колкото и да се опитвахме да го разубедим, не успяхме. Пожелаваме му успех. Мислехме, че ще има връщане назад, но с времето се показа обратното.

През годините Черно море направи силни удари на трансферния пазар. Как става процесът на трансфериране в клуба? 

- Процесът е като във всеки нормален отбор. Знаем си финансовите рамки и знаем, че ако трябва да вземем човек, трябва да освободим заплата за него от друг. От време навреме попадаме на добри момчета, които взимаме - не винаги е така, както при нас, и при другите отбори. Предпочитаме да взимаме португалско говорящи, с Петьо (б.а. - Петър Костадинов) говорим португалски и така по-бързо преминава адаптацията на футболистите. Естествено, не е лесно. Сега пак има предложение за един от говорещите португалски, и то много добро финансово, но се съмнявам, че ще се разделим, тъй като не искаме да го правим в момента с никой предвид това, че сме в челото. Но не е лесно, особено, когато идват млади футболисти от Бразилия, които не са играли мъжки футбол - адаптацията е 3-4 месеца, отвън не я забелязвате. Не е трудно, но изисква време.

Какъв е основният ключ към успехите на Черно море? 

- То се коментира много, знаете във Варна сме от доста време с Петьо и Боби Пейков (б.а. - Боян Пейков), сега се присъедини и Веско Бранимиров, също така кондиционния треньор Сашо ( б.а. - Александър Филипов) - с всички се работи не ден за ден. Имаме спокойствие да работим. Спокойствието и времето, което ни е дадено, постепенно дават резултати. С много от опитните хора в отбора сме доста време заедно. По-предното първенство бяхме трети на полусезона, но имахме после един срив. Срив е малко тежка дума - няколко несполучливи мача, и първите в класирането дръпнаха напред. Сега Лудогорец покрай европейското си представяне малко позабравиха първенството, което пък ни позволи да запазим първото място. Няма да е лесно да го запазим занапред.

Дали другите треньори ви завиждат, че имате цялата спортно-техническа власт? Ел Маестро например каза за трансферите, че това не е негова работа. 

- Не е хубаво да коментираме другите по слухове - не знаем как са нещата. Със сигурност не съм само аз, който избира футболистите, или ние, които си избираме футболистите в Черно море. Със сигурност има и други отбори. Трудно си представям някой ръководител в наш отбор да каже: "Вземи този футболист, защото е много добър", а треньорът да каже, че няма да му свърши работа и накрая да го вземат. Това пречи и на двете страни. Първо на треньора - да си върши работата и да постига резултати. И в следващия момент, когато няма резултати отиваш при президента и му казваш: "Нали искаше да го вземем. Видя ли, че нищо не става?" - примерно. Мисля, че повечето треньори сами си избират футболистите, тъй като после отговарят за резултатите.

От Добруджа призоваха пред нас за феърплей във Втора лига. Очаквате ли да има феърплей в битката за челото в елита? 

- От наша страна няма да има проблеми. Надявам се всичко да се реши на терена. Както и да искаме да избягаме от това твърдение, Лудогорец като футболисти и като отбор може би ни превъзхождат. Както и да искаме да си вдигаме самочувствието, нямаме тяхната дълбочина.

Но пък ги победихте. 

- Така е. Не казвам, че не могат да бъдат победени. Говорим за следващите десет и евентуално още пет мача, трябва наистина всеки мач да ни е върхът на възможностите и да нямаме сривове, ако искаме да поддържаме нивото.

Лудогорец ли е основният конкурент и отчитате ли някаква слабост при тях? 

- Играят на много фронтове - Суперкупа, Купа, Лига на конференциите, но пък имат дълбочина. Като говорим за конкуренция, Левски и ЦСКА в годините са доказали, че с публиката си се чувстват като у дома си, където и да играят. Това много им помага - така че можем и тях да приобщим в тази битка. Локомотив (Пловдив) също има добър отбор, да не отписваме и ЦСКА 1948, въпреки продажбите. Арда също има добър отбор. Мисля, че тази година първенството стана интересно и ще бъде такова докрай.

ЦСКА зацикли в контролите. Какво очаквате от отбора през пролетта? 

- ЦСКА си запази състава, виждате, че се подсилиха. Очакват и още попълнения. От това, че даден отбор не играе добре в контролите, не мисля, че може да правим заключения, че отборът не е добре. Никой не знае как се тренира преди тези контролни мачове. Ако 25 дни преди началото на първенството си в пикова форма, трудно ще задържиш това състояние до старта. Ако сме много добре в контролите - ако не се чувства умора, бих се притеснявал, тъй като де факто работата, която вършим извън контролите, предразполага в контролните мачове отборът да е леко изморен, тъй като трупаш качество за първенството. Когато бях в Левски - и там всяка контрола беше финал като в ЦСКА, а говорим за контроли, победихме Локомотив (Москва), направихме равен с чешки отбор, който след една седмица победи и отстрани Наполи, а пък първенството беше след един месец. Най-важното първо е да няма контузени, второто е да работим да сме в добро състояние, когато започне първенството.

Как виждате Левски, все пак сте легенда и на "сините"? Няколко думи за отбора на Ники Костов? 

- С думите за легенди в България малко се изсилваме. Нерядко. Следя португалските клубове, трудно се казва там думата "легенда". В Португалия с изключение на Еузебио трудно се казва на някого легенда. С Ники Костов се познаваме добре, аз харесвам неговия стил. Знам на какво е подложен в момента, винаги има недоволни от всичко. Виждахме се преди Нова година, пожелавам му успех. Беше в Украйна, Веско Бранимиров му беше помощник дълго време, харесвам стила му, както казах. Знам, че не е лесно. Всеки мач трябва да бъде на върха на възможностите, така е с всички ни.

С кого от големия отбор на Левски от 90-те години поддържате връзка? 

- С почти всички. Къде се виждаме професионално, къде на мачове. Не мога да кажа, че всеки ден се чуваме, но с повечето поддържаме нормални отношения.

Любим момент от футболната ви кариера? 

- Много хора казват шампионската титла или спечелването на купата, имало е такива моменти. Един запомнящ се момент от кариерата ми е, когато за първи път ме извикаха в мъжкия отбор на Черно море. Беше зимна подготовка. Отборът беше в Шведския хотел, едно време много се ходеше там, имаше доста контузени. Имаше контрола с Черноморец (Одеса), тогава си беше доста престижно да играеш в международните срещи. И ме извикаха от юношите в мъжкия отбор. Остана време да се настаня в стаята и ми дадоха екипа - през два часа стоях пред огледалото с фланелката на Черно море. Този е един от моментите, които си спомням най-ярко. Това е преди 37-40 години.

Взели ли сте решение дали ще продължите да съчетавате треньорството в Черно море с това в националния отбор? 

- По договор от юли трябва да съм само в националния отбор, но гледам, както се казва, стъпка по стъпка - първенството, контролите след това и т.н.

Ще ви бъде ли тежко? 

- За кое?

Да оставите Морето? 

- Точно заради това не искам да се замислям още. Нека да видим какво ще се случи в първенството, има и Конгрес, така че за момента сме концентрирани за подготовката. Знаете, че мислим и за контролите, които предстоят през март.

Да кажем нещо за този мини турнир в Азербайджан през март. 

- Бяхме уредили контрола с Азербайджан, те трябваше да дойдат в София. Впоследствие излезе тази възможност, която ФИФА предложи, и предпочетохме да го направим така. В Азербайджан условията са добри, времето е добро - играем с Азербайджан, който е добре на клубно ниво, знаете как се представя Карабах, имат не лош отбор, но и те имат липса на резултати в последните години. Ще срещнем и Танзания, те участват за Купата на Африка. Да, ако бяхме избрали Монголия, хората пак щяха да си използват духовитостта за сметка на националния отбор. Вие скоро ме питахте защо не играем например с Гърция - просто някои от отборите, с които искаме да се срещаме, имат баражи за Евро 2024. Така че - нормални контроли са, надяваме се да са полезни. Във времето може да играеш с Франция или Англия, но смисълът от тези мачове не е много голям според мен. Може да направим героичен равен или да загубим с един гол, но няма да държим топката срещу такива отбори.

За самочувствие обаче… 

- Да, но идва Лигата на нациите, където играеш срещу на теория равностойни отбори - трябва да държиш топката, да побеждаваш, да пресираш високо, да оказваш натиск на противника. На този етап, ако кажем, че ще окажем натиск и ще пресираме високо и постоянно Англия или Франция, ще ми се изсмеете. Така че за мен тези контроли в Азербайджан са добри, колкото и да има винаги негативизъм към всичко, което се случва, особено с националния отбор.

Обяви се и проверка с Румъния през юни. 

- Да, с Румъния и сме в процес на подписване на договор за контрола с още един отбор, който ще участва на европейското първенство. Така че и двете контроли през юни са добри.

Наближава жребият за Лига на нациите. Каква е основната ви цел в националния отбор? 

- Когато дойдохме, го казахме - основната цел е да върнем самочувствието на футболистите. Имаме нелоши футболистите, които работят под напрежение, защото няма победи, няма успехи в последните доста години. Да върнем самочувствието им - в Лигата на нациите на теория сме равни отборите, трябва да се борим да побеждаваме и да се класираме в по-горната група.

Черно море и Славия налагат свои юноши, други - не. Многото чужденци ли е основният проблем в нашия футбол? 

- Наистина, когато играят малко българи, особено във водещите отбори, е проблем. При нас и Славия играят, има и други отбори като Арда, които не залагат толкова на техни кадри, но имат доста млади момчета. Не е лесно, естествено, да гониш резултати и да вкарваш млади футболисти. И не е самоцел. И при нас има млади, които ги чакаме втора, трета, четвърта, пета година да направят крачката - на моменти си казвам, че ние искаме повече да станат футболисти, отколкото те. Така че не е лесен процес и всичко си зависи от самите футболисти. Ще ви дам един пример - с контузията на Недялков, сядаме и почваме да мислим кой ще играе ляв бек в националния отбор, но нямаме големи опции, така че не е лесно - налагането и постигането на резултати. Със сигурност е по-добре да се рискува от време навреме с един-двама футболисти във всеки един отбор и така ще бъде по-лесна и нашата работа.

Да кажем и за инфраструктурата у нас, виждаме какво е в Турция. Напредва ли строежът на "Юрий Гагарин" във Варна? 

- Доста напредва. Като инфраструктура и като тренировъчни терени мисля, че сме много по-добре спрямо преди десет години. Говоря като цяло за българския футбол. Но сме много по-назад от това, което трябва да бъдем в момента. Добре е, че е по-добре отпреди, но може и по-добре. Добрата инфраструктура, естествено, е предпоставка за изграждане на футболисти.

Нещо към варненските фенове? 

- Мечтаем да продължим да се представяме по същия начин. Най-важното е, че през това първенство накарахме нашите фенове да се гордеят, че са фенове на Черно море. Това е първата част от удоволствието, нещо като отплата - да знаеш, че феновете се гордеят с отбора си. Надявам се да продължават по същия начин.

А нещо за тези на националния отбор? 

- Надявам се с работата си да върнем доверието към националния отбор. Колкото и негативизъм да има към българския национален отбор, хората си го обичат. След двата мача, като отида на тренировка или когато се движа във Варна, има хора, които съм виждал много пъти и мислех, че въобще не знаят, че се занимаваме с футбол. А след мачовете казаха да продължаваме така и че за първи път са гледали мач от десет години, което пак е някаква малка крачка. И се надявам това да продължи.

Планирате ли да вкарате нови момчета за контролите в Баку? 

- Горе-долу групата ще е същата. Зависи кой как се подготвя, всички да са живи и здрави. Не трябва да отиваме от едната крайност в другата и накрая да сме извикали 50 човека и да нямаме едно ядро от пет-шест човека, около които да се надгражда.

ФИЛИП ДРУМЧЕВ, специален пратеник на Sportal.bg в Турция

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация