Шевченко e новият президент на Украинската футболна асоциация

18:59
Шевченко e новият президент на Украинската футболна асоциация

Бившият нападател и селекционер на Украйна Андрий Шевченко бе избран за президент на местната футболна асоциация на проведения днес конгрес на централата в Киев.

Шевченко беше единственият кандидат за поста. Той наследи Андрий Павелко, който през февруари 2023 г. беше отстранен от поста по подозрения в корупция.

Бившата звезда на Динамо (Киев), Милан и Челси заяви: “ Украйна не трябва да бъде забравена, искам да пренеса международния си опит, за да помогна на тази страна. Трябва да създадем планове, с които да помогнем на всички: от децата до войниците. Това са важни цели, за да се движим напред. Това е голяма отговорност за мен, ще се опитам да дам най-доброто от себе си”.

Шевченко е на 47 години, той води националния отбор на Украйна от юли 2016 г. до август 2021 г. Под негово ръководство отборът не успя да се класира за Световното първенство в Русия през 2018 г., но се класира за Европейското първенство през 2021 г., където стигна до четвъртфиналите. През ноември 2021 година украинецът пое италианския клуб Дженоа, но два месеца по-късно беше уволнен заради незадоволителни резултати.

Украинецът е носител на "Златната топка" за 2004 година на списание France Football. Шевченко изигра 111 мача за националния отбор на Украйна и отбеляза 48 гола, припомнят колегите от БТА.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация