Сабаленка се класира за втори пореден финал в Мелбърн

12:48
Сабаленка се класира за втори пореден финал в Мелбърн

Миналогодишната шампионка Арина Сабаленка се класира за втори пореден финал в Мелбърн и общо трети в “Големия шлем”, след като срази другата фаворитка Кори Гоф със 7:6(2), 6:4 за почти два часа игра на “Род Лейвър арена”.

Сабаленка вече има 19 победи в последните си 21 мача на Аустрелиън Оупън и може да стане първата защитила титлата си от 11 години насам, след като през 2013-та това стори нейната сънародничка Виктория Азаренка. 

Сабаленка също така може да спечели първи трофей от какъвто и да е ранг от триумфа си в Мадрид миналия май, независимо че оттогава изигра шест полуфинала. Тя започна 2024-та със загубен финал в Бризбейн от Елена Рибакина. 

Кори Гоф не можа да спечели втора поредна титла от “Шлема”, а и ще почака за юбилейната си победа номер 50 в “мейджър”. Тя стартира годината с 10 поредни победи и сега трябваше да приеме поражението срещу по-агресивната си опонентка. Американката направи 11 уинъра и 14 непредизвикани грешки, а беларускинята - 16 печеливши удара и 15 сбъркани топки.

Сабаленка не беше губила повече от три гейма в един сет и изглеждаше сякаш ще продължи позитивната си серия в това отношение, защото осъществи пробив (втори) за 4:2 и го затвърди - 5:2. Сервирайки за сета обаче тя допусна връщане на брейка и трябваше да се бори в табрейка. Там обаче уинърите свършиха отлична работа и беларуската фаворитка поведе в резултата.

Сабаленка изпусна два шанса за пробив в началото на втория сет и още един при 3:3. При 4:4 тя отново стигна до брейк-бол с бекхенд-уинър по диагонала, но той беше отразен също с печеливш обратен удар на Гоф. Стигна се до втора възможност за световната номер две, а този път американката пресили със задната страна на ракетата и при 5:4 ѝ предстоеше да сервира за победата.

Сабаленка направи двойна грешка и после непредизвикано сбъркан форхенд, а после Гоф проведе страхотно разиграване при мачбол и вкара гейма в дюс. Два изключителни сервиса на Сабаленка сложиха точка на спора - 7:6(2), 6:4 за 1 час и 44 минути игра.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация