Новак Джокович преодоля още един съперник в Австралия

12:00
Новак Джокович преодоля още един съперник в Австралия

Световният №1 Новак Джокович е на полуфинал на Аустрелиън Оупън! След страхотна битка сърбинът надигра Тейлър Фриц със 7:6(3), 4:6, 6:2, 6:3. Ноле влиза в топ 4 в Мелбърн за 11-ти път в своята кариера, а историята сочи, че той няма загуба в тази фаза на турнира. Предстоящият полуфинал е и 48-и за него на ниво “мейджър”. Сърбинът е носител на рекордните 24 титли от Големия шлем.

Джокович спечели и деветия дуел с Фриц, въпреки че американският тенисист игра на високо ниво в първите два сета. Първата ракета в мъжкия тенис обаче ясно показа как е спечелил 10 титли на “Род Лейвър Арина” - беше по-добрият във важните моменти.

Изключително горещото време и мощните сервиси на Фриц създадоха напрежение у Джокович, като за първи път той реализира едва четири точки за пробив от 21 възможности. Срещата продължи 3 часа и 48 минути, като в първия сет Фриц не се даде и прати играта в тайбрек. Там Джокович за пореден път доказа, че е цар на умението да измъкне максимална полза от минимална възможност. Поведе с 4:0 и взе тайбрека със 7:3. Във втория сет Фриц започна отлично – проби подаването на противника си от втори опит и поведе с 2:0, 4:2, 5:3. В 6-ия и 8-ия гейм Фриц отрази общо пет точки за пробив на сърбина, а накрая затвори с подаване втория сет. Джокович обаче вдигна оборотите и в третия поведе с 2:0 след първото взето подаване от американеца в мача. И накрая направи 6:2 с втория си пробив. В последната част Джокович поведе с 4:2 и макар и да даде подаването си веднага след това, върна жеста за 5:3, а след 6:3 си гарантира 15-о участие на полуфинал в Австралия.

"Условията бяха ужасни… може би най-горещият ден от началото на турнира. Страдах доста, особено в първите два сета. Защото Тайлър Фриц предложи висококачествен тенис, изтласка ме в дъното на корта и ме накара да тичам много. И имах нужда от време, за да намеря правилната тактика. Наистина, огромно емоционално изтощение беше този мач. Но Тайлър направи един от най-добрите си турнири, играеше чудесен тенис. Всички знаем, че той притежава е един от най-силните начални удари. Сервира със скорост и с високо качество, но в края на деня успях да пробия 4 от 21. Наистина много нисък процент реализирани точки за пробив. Но в тези моменти той играеше много смело и нестандартно. От средата на третия сет до края сервирах супер", обясни Джокович след края на срещата.

С 33-ата си поредна победа на Аустрелиън Оупън Новак Джокович изравни рекорда на Моника Селеш.

Съперник на сърбина в битката за финала ще бъде по-добрият в двубоя между Яник Синер и Андрей Рубльов.

"Какъв следващ съперник очаквам - Синер или Рубльов? Очаквам различен мач, защото и двамата са в много добра форма. Гледах Андрей Рубльов срещу Алекс Де Минор. Видях едни от най-бързите удари, които съм виждал да се разменят тук. А Синер в момента може би е в най-добрата си форма", коментира Ноле.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация