Великият Луиджи Рива е починал на 79-годишна възраст в болницата в Каляри

23:31
Великият Луиджи Рива е починал на 79-годишна възраст в болницата в Каляри

Великият италиански футболист Луиджи Рива днес е починал на 79-годишна възраст в болницата „Броцу“ в Каляри, съобщават местните медии.

По-рано излязоха информации, че Джиджи Рива вчера е бил приет в лечебното заведение, след като се почувствал зле в своя дом. Първоначалните данни бяха, че състоянието му се е подобрило и че е било стабилно, въпреки че му предстоеше сърдечна операция през следващите няколко дни. Тази вечер обаче някогашният играч е получил рецидив, който е довел до неговата кончина.

Роденият в Леджуно играч започва в професионалния футбол в Леяно, но прекарва там само един сезон, тъй като през 1963 година е привлечен от Каляри, където остава до края на кариерата си през 1977-а, вкарвайки рекордните за клуба 205 гола в 374 мача. Трикратният голмайстор в Серия "А" и турнира за Купата на Италия също така има сериозна заслуга за единственото Скудето в историята на „рособлу“, което печели през сезон 1969/70. Освен това Рива е водещият голов реализатор в историята на Италия със своите 35 попадения в 42 срещи за националния отбор. Със „Скуадра Адзура“ той печели европейската титла през 1968 година, а също така играе финал на Мондиал 1970.

Популярният италиански журналист Джани Брера му дава прякора Ruombo di Tuono (Гръмотевицата) заради внушителната сила на неговия удар и ефективността му пред гола. Самият Брера го посочва за най-добрия нападател в света в началото на 70-те години на миналия век заедно със сънародника му Роберто Бонисеня. Предвид предпочитанието си да играе само с левия крак Рива започва на позицията ляво крило, но постепенно се превръща в централен нападател. Той така и не печели „Златната топка“, но се нарежда втори след сънародника си Джани Ривера в анкетата на „Франс Футбол“ през 1969-а, а година по-късно става трети след Герд Мюлер и Боби Мур.

Веднага след новината за неговата кончина дойдоха съболезнования от редица италиански клубове, начело с Каляри, като в предстоящия кръг в местния футбол всички мачове ще стартират с минута мълчание в памет на славния голмайстор.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация