Леверкузен с ключова победа в битката за титлата

23:15
Леверкузен с ключова победа в битката за титлата

Байер Леверкузен отново измъкна изключително драматичен и важен успех в последните секунди, като победи с 3:2 като гост РБ Лайпциг в мач от 18-тия кръг на Бундеслигата.  На два пъти домакините повеждаха чрез голове на Шави Симонс (7’) и Лоис Опенда (47’), но Леверкузен изравняваше с попадения на Нейтън Тела (47’) и Йонатан Та (63’). Решителното попадение за “аспирините” отбеляза Пиеро Инкапие (90+1). Миналия кръг тимът на Чаби Алонсо измъкна трите точки също в последните секунди на мача с Аугсбург, спечелен с 1:0, и така продължава невероятния си полет през този сезон в Бундеслигата.

РБ Лайпциг започна много по-добре мача и положенията се заредиха пред Лукаш Храдецки. Още в 5-ата минута Лоис Опенда стреля опасно, но стражът на Леверкузен успя да избие. Две минути по-късно обаче той нямаше какво да направи. Ксавер Шлагер центрира към Шави Симонс, който овладя, обърна се и майсторски с левия крак насочи топката в мрежата - 1:0 за РБ Лайпциг. Домакините пропуснаха да удвоят аванса си няколко минути по-късно, когато Дани Олмо намери Бенямин Шешко, чийто удар мина на сантиметри от вратата на Леверкузен. Именно испанецът бе близо до ново попадение в 14-ата минута, когато пробва далечен удар, минал встрани от целта.

Ситуациите пред вратата на Леверкузен продължиха. В 21-вата минута Храдецки трябваше да избива два опасни шута на Мохамед Симакан. Лошите новино за тима на Чаби Алонсо продължиха, тъй като Джереми Фримпонг се контузи и бе принудително заменен в 31-вата минута от Нейтън Тела. Все пак “аспирините” успяха да ограничат щетите и не допуснаха повече попадения до края на първата част.

Втората част започна с бърз изравнителен гол за Леверкузен. В 47-ата Алехандро Грималдо проби отляво и намери резервата Тела, който прави топката в мрежата на Янис Бласвих - 1:1. “Аспирините” изглеждаха преобразени и пропуснаха няколко шанса, като първо Патрик Шик стреля неточно, а в 55-ата минута стражът на домакините спаси много опасен изстрел на Флориан Виртц. В следващата минута обаче РБ Лайпциг отново излезе напред. “Биковете” направиха образцова контраатака след корнер за Леверкузен, като след бърза комбинация между Шави Симонс, Дани Олмо и Лоис Опенда, белгиецът излезе очи в очи с Храдецки и направи 2:1 за тима си.

Леверкузен обаче отново успя да се върне в мача. В 63-тата минута Йонас Хофман изпълни ъглов удар и центрира, а Йонатан Та с глава изравни резултата на 2:2. Последваха минути на относително спокойствие, като доста време липсваха нови чисти положения. И когато изглеждаше, че и двата тима сякаш са доволни на равенство, дойде мигът на “аспирините” в последните секунди на мача. Алехандро Грималдо центрира от корнер, а оставеният непокрит Пиеро Инкапие засече топката в мрежата на РБ Лайпциг и донесе победата на тима си с 3:2, хвърляйки в бурна радост гостуващите фенове на тима.

Така Байер продължава невероятната си серия, като вече е с 27 мача без загуба във всички турнири и четири поредни победи в първенството. Тимът продължава да е лидер в Бундеслигата и е с цели 7 точки, но и два мача повече пред Байерн (Мюнхен). РБ Лайпциг пък записа втора поредна загуба в след подновяването на Бундеслигата, като остава 4-ти, с равни точки с Борусия (Дортмунд).

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация