Борусия (Д) с нова категорична победа (видео)

19:34
Борусия (Д) с нова категорична победа (видео)

Борусия Дортмунд постигна втора поредна убедителна победа като гост в Бундеслигата, след като победи с 4:0 Кьолн в мач от 18-тия кръг на шампионата. Над всички бе Донийл Мален, който отбеляза два гола (12’, 61’), а още две попадения добавиха Никлас Фюлкруг (58’- дузпа) и Юсуфа Мукоко (90+2’). Силно се представиха новите попълнения на Дортмунд, като Джейдън Санчо изработи 11-метровия наказателен удар за тима си, а Ян Маатсен се отчете с асистенция за третия гол. Миналата седмица тимът на Един Терзич триумфира навън с 3:0 над Дармщат.

Още в 4-тата минута “жълто-черните” създадоха първото чисто положение в мача. Джейдън Санчо подаде към Юлиан Брант, който стреля отдалеч, но вратарят на Кьолн Марвин Швебе успя да избие. Осем минути по-късно Борусия все пак успя да открие резултата. Юлиан Брант центрира по земя от корнер, а Донийл Мален се измъкна от бранител на домакините и засече с десния крак в мрежата - 0:1. Последва прекъсване от няколко минути заради феновете на двата отбора, които хвърляха шоколадови монети по терен - в знак на протест срещу плановете на Германската футболна лига да допусне в местните клубове инвеститори, които да имат контрол над повече от 50% от акциите. Тази инициатива на привържениците впрочем се проведе на всички мачове в Бундеслигата днес.

След подновяването на играта Борусия продължи да играе по-добре. В 33-ата минута Тома Мюние центрира добре към Никлас Фюлкруг, който от непосредствена близост стреля, но в тялото на Швебе. Четири минути по-късно именно белгийският бранител можеше да се разпише след нов корнер на Брант, но далечния му изстрел мина встрани от вратата на Кьолн.

В началото на втората част “козлите” пропуснаха най-добрата си възможност дотук. Ян Тилман излезе очи в очи с Грегор Кобел, но вратарят спаси сигурният гол. Малко след това в 51-вата минута Линтон Маина от Кьолн с хубав удар нацели страничната греда на гостите. Борусия пък отвърна с удар на Марсел Забитцер от пряк свободен удар, отразен от Швебе. В 56-ата минута на срещата настъпи ключов момент. Завърналият се в Дортмунд Джейдън Санчо успя изработи дузпа за тима си. Расмус Карстенсен задържа англичанина в наказателното си поле и реферът Даниел Шлагер веднага посочи бялата точка. Никлас Фюлкруг изпълни безапелационно дузпата - 0:2.

Това сякаш окончателно пречупи Кьолн, а домакините получи нов гол само след три минути. Друг от новите в Дортмунд - Ян Маатсен, отне топката в собствената си половина и с чудесен пас изведе Донийл Мален, който останал очи в очи с Швебе безпроблемно реализира втория си гол в мача за 0:3. До края Кьолн така и не успя да реализира поне почетен гол. Вместо това в последните секунди на мача последва още едно попадение за Борусия, като резервата Джейми Байноу-Гитенс навлезе опасно и комбинира с друг играч от пейката - Юсуфа Мукоко, който с лекота чукна топката в мрежата за крайното 0:4.

Така Борусия продължава да се приближава до топ 4 и вече е с 33 точки, непосредствено след Щутгарт и РБ Лайпциг. Кьолн пък вече е пет поредни мача без победа и остава в дъното на таблицата.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация