Радо Янков с трето място на Световната купа в Пампорово

18:00
Радо Янков с трето място на Световната купа в Пампорово

Най-добрият български сноубордист Радослав Янков записа най-доброто си класиране за сезона в Световната купа в паралелния слалом.

Радослав Янков завърши трети в паралелния слалом от Световната купа по сноуборд в Пампорово. 

Чепеларецът зарадва домашната публика, която изпълни пространството край финалната линия на писта "Стената", въпреки снеговалежа и мъгливо време. Това е най-доброто класиране на Янков през този сезон, след като до момента имаше 3 влизания в топ 8 през тази кампания.

Пред родна публика в Пампорово, Радослав Янков преодоля квалификацията в паралелния слалом от Световната купа по сноуборд в Пампорово.

Българинът даде 4-о време в двата манша от пресявките с 57.93 секунди и се класира за осминафиналите. Янков бе изпреварен от трима италианци - Едвин Корати е първи, следван от Маурицио Бормолини и Даниеле Багоца.

На 1/8-финалите Радо Янков се справи с австриеца Арвид Аунер, след като го изпревари с 0,24 секунди.

В 1/4-финал №1 Радослав Янков бе по-бърз от Аарон Марх от Италия с 0,26 секунди и така се класира на полуфинал.

На полуфинала Радослав Янков се изправи срещу победителя в квалификациите сутринта италианеца Едвин Корати, но не успя да завърши трасето, след като направи грешка в средата на трасето в по-неудобното червено трасе и не успя да стигне големия финал.

Роденият в Чепеларе българин се спусна прекрасно в малкия финал и заслужи победата, след като изпревари убедително олимпийския шампион от Пьончан 2018 Санхо Ли от Република Корея с 0,51 секунди.

Победата в големия финал спечели италианеца Даниеле Багоца, който се справи със сънародника си Едвин Корати с 0,62 секунди.

Шампионите на планетата при младежите от Банско 2023 Тервел Замфиров и Петър Гергьовски намериха място сред първите 30 в квалификацията. Гергьовски е 26-и, а Замфиров 28-и. Останалите шестима българи на старта Александър Кръшняк, Кристиян Георгиев, Димитър Ганчев, Георги Милчев, Станислав Вангелов и Петър Гьошарков отпаднаха след първия манш. 

При дамите Теодора Пенчева не стартира втория манш.

При жените победителка е трикратната олимпийска и двукратна световна шампионка - чехкинята Естер Ледецка, която във финала се наложи срещу водачката в генералното класиране за Световната купа Рамона Хофмайстер от Германия.

Трета на подиума се качи японката Цубаки Мики, която в малкия финал победи чехкинята Зузана Мадерова.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация