Арсенал си пооправи головата разлика с мача срещу Кристъл Палас

16:56
Арсенал си пооправи головата разлика с мача срещу Кристъл Палас

Арсенал разби с с 5:0 Кристъл Палас на „Емиратс“ в лондонското дерби от 21-вия кръг на Премиър лийг. По този начин „топчиите“ прекъснаха серия от три поредни загуби във всички турнири, в които отборът бе отбелязал едва един гол. Проблемът с попаденията бе решен с категоричните пет гола днес. Габриел Магаляеш откри след корнер в 11-ата минута, а 37-ата отново той имаше основна заслуга за втория гол, след като отново засече с глава след ъглов удар, но топката рикошира в Дийн Хендерсън и попадението бе записано като автогол на вратаря. Леандро Тросар завърши страхотна контраатака в 59-ата минута, а Габриел Мартинели оформи крайния резултат с две попадения в добавеното време. С този успех Арсенал изпревари Астън Вила по голова разлика и зае третата позиция във временното класиране с равен брой точки и с Манчестър Сити, който обаче е с мач по-малко. 

Кристъл Палас остава само с един успех в последните си 12 мача във всички турнири.

Микел Артета направи общо четири промени в сравнение с мача с Ливърпул за ФА Къп. Давид Рая се завърна на вратата, Олександър Зинченко се възстанови от своята контузия и зае мястото отляво на отбраната. Леандро Тросар и Габриел Жезус също започнаха.

Рой Ходжсън предприе две корекции от срещата с Евертън през седмицата. Дийн Хендерсън и Жан-Филип Матета се завърнаха в титулярния състав на Палас.

„Топчиите“ започнаха по-активно, но „орлите“ се защитаваха добре в първите десетина минути и не допускаха положения пред вратата на Хендерсън. При първото статично положение обаче отбраната на гостите сгреши и изпусна Габриел Магаляеш, който надскочи Ричардс, подпирайки се на раменете му, и засече с глава центриране на Деклан Райс от корнер, давайки преднина на Арсенал в 11-ата минута.

Само три минути след това домакините за малко не повториха упражнението след нов корнер. Топката бе отклонена след центрирането към далечната греда и рикошира в Лерма, след което се насочи към вратата. Хендерсън обаче реагира добре и изби.

След средата на полувремето Палас започна да играе по-добре. В 33-тата минута „орлите“ дори имаха добър шанс да изравнят след лошо подаване на Рая, който изпрати топката в краката на Лерма. Последният стреля веднага, но Рая реагира добре и изби.

В 37-ата минута Арсенал удвои аванса си, като и това попадение дойде след корнер. Този път центрирането бе на Букайо Сака, а отново Магаляше засече на далечната греда. Хендерсън не успя да реагира, тъй като бе блокиран на голлинията с тяло от Бен Уайт. Топката обаче рикошира в стража и попадението бе записано като негов автогол. Гостите претендираха за нарушение срещу вратаря, но такова не бе отсъдено – 2:0.

В добавеното време на първата част Рая спаси втори изстрел на Лерма, а след това Тросар имаше чудесен шанс да направи резултата 3:0, след като бе изведен от Жезус в наказателното поле и стреля, но топката рикошира в Геи и премина над вратата. Съдиите не забелязаха рикошета и не отсъдиха пореден корнер в полза на Арсенал.

Рая спаси опасен удар от границата на наказателното поле на Езе в началото на второто полувреме.

В 59-ата минута Арсенал организира мълниеносна контраатака, с която окончателно уби интригата. Рая много добре хвърли топката с ръка към Жезус, който напредна отляво, след което намери много добре Тросар, който влезе от вътрешната страна на последния бранител и стреля покрай Хендерсън за 3:0.

До края двубоят бе изключително спокоен за домакините, като Смит Роу и Мартинели не оползотвориха добри възможности.

В последните минути феновете на Кристъл Палас опънаха транспаранти срещу ръководството на клуба и неговите управленски решения.

В добавеното време Габриел Мартинели вкара два гола за две минути. 

В 95-ата минута Еди Нкетия изведе добре бразилеца, който стреля технично в далечния ъгъл за 4:0.

Минута след това Мартинели направи същото, след като този път получи от Жоржиньо и с идентичен удар матира Хендерсън за крайното 5:0.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация