Мира Андреева продължава да блести по кортовете на Мелбърн

16:04
Мира Андреева продължава да блести по кортовете на Мелбърн

16-годишната Мира Андреева продължава с блестящото си представяне на Откритото първенство на Австралия по тенис. Руското дете-чудо ще играе във втората седмица на първия за годината турнир от Големия шлем, след като днес направи сензационен обрат и отстрани французойката Диан Пари с 1:6, 6:1, 7:6(5). Талантливата тийнейджърка губеше с 1:5 в третия сет и спаси мачбол, за да стигне до крайния успех след тайбрек, в който тя се сдоби със сериозно предимство още в началото му.

Андреева и 21-годишната Пари се изправиха една срещу за втори път в официален мач. Миналата година рускинята победи французойката на “Ролан Гарос” с 6:1, 6:2. Заради този резултат и заради изненадващо убедителната победа на Мира над Онс Жабюр (6:0, 6:2) в предишния кръг, мнозина може би очакваха нова убедителна победа за младата суперзвезда. Нищо такова обаче нямаше днес. След като двете си размениха по един бърз сет, Пари изглеждаше, че напълно контролира играта в решаващата трета част. Тя не само сервира за победата два пъти, но имаше и мачбол при подаването на Андреева при 5:2 и 30:40. Напористата рускиня обаче отказа да се предаде, стегна се и с брилянтна игра спечели следващите пет гейма. Тя обаче на свой ред не съумя да затвори мача на собствен сервис и така се стигна до тайбрека. В него Андреева доминираше почти от първата топка и се поздрави с крайния успех след 2 часа и 23 минути игра.

Така носителката на наградата “Новобранец на годината” за сезон 2023 се класира за своя втори осминафинал в турнирите от Големия шлем след този на “Уимбълдън” 2023. В последните 30 години едва три тенисистки преди нея са достигали до четвърти кръг в Мелбърн и Лондон преди да навършат 17 години - Мартина Хингис, Татяна Головин и Коко Гоф.

В опит да достигне първия си четвъртфинал в “мейджър” Мира Андреева ще се изправи срещу поставената под №9 и шампионка от “Ролан Гарос” за 2021 година Барбора Крейчикова, която тя победи два пъти миналия сезон. Чехкинята отстрани днес австралийската квалификантка Сторм Хънтър с 4:6, 7:5, 6:3.

Обрат постигна и украинката Марта Костюк, която ще играе за втори път в четвъртия кръг на турнира след 2:6, 6:4, 6:4 срещу рускинята Елина Аванесян.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация