Напълно НЕзаслужено: Меси е "The Best" според ФИФА

23:27
Напълно НЕзаслужено: Меси е "The Best" според ФИФА

Тази вечер ФИФА раздаде наградите "The Best". Приза за най-добър футболист отново отиде при Лионел Меси. Аржентинската звезда спечели в конкуренцията на Ерлинг Холанд и Килиан Мбапе. За фаворит беше считан Холанд, а при обявяването на победителя бащата на норвежеца и бивш защитник на Манчестър Сити Алф-Инге Холанд не скри недоволството си.

Самият Меси не беше в залата и нямаше свой представител, като дори не беше записал видео обръщение. Лео остана в САЩ, за да се готви за контрола на клубния си тим Интер Маями.

Победителите във всички категории бяха определени от комбинирания вот на капитаните и селекционерите на националните отбори, журналисти и фенове. Всяка от четирите групи съставлява по 25% от вота. 

Оказа се, че Меси и Холанд са имали еднакъв брой точки - по 48, но първото място е за аржентинеца заради повечето гласове за него от капитаните на национални тимове. Сред треньорите и журналистите най-много точки е събрал Холанд, а фаворит на феновете е Меси.

Под внимание при определянето на победителя се взимат единствено постиженията на футболистите в периода между 19 декември 2022 година и 20 август 2023 година, което означава, че Световното първенство в Катар, на което Аржентина триумфира, няма никаква стойност при гласуването. Въпреки това, Меси грабна приза за трети път в кариерата си и изпревари Кристиано Роналдо, който е печелил анкетата два пъти.

При жените за номер 1 беше избрана Айтана Бонмати. Тя беше част от състава на Испания, който вдигна световната титла, а с клубния си отбор Барселона вдигна титлата в Испания и трофея в Шампионската лига.

"Не очаквах да спечеля. Благодаря на всички мои съотборнички и в Барселона, и в националния тим. Вярвам, че женският футбол тепърва ще се развива все повече", сподели от сцената Айтана Бонмати.

Специален гост на церемонията беше българската легенда Христо Стоичков. Камата бе придружаван от съпругата си Мариана.

За най-добър треньор беше избран Пеп Гуардиола. Под негово ръководство Манчестър Сити направи знаменит требъл, спечелвайки Шампионската лига, титлата в Премиър лийг и трофея от ФА Къп. Каталунският специалист заслужи наградата в конкуренцията на Лучано Спалети, който изведе Наполи до титлата в Серия "А" след 33-годишна пауза, както и Симоне Индзаги, който класира Интер на първи финал в Шампионска лига след 13 години.

В речта си на сцената Гуардиола благодари на футболистите, щаба и всички служители на Манчестър Сити. Пред водещия Тиери Анри той не пропусна да изтъкне заслугата и на Роберто Манчини, който постави началото на възраждането на "гражданите".

Последва обяваването на идеалния отбор на годината на FIFPro. В него цялата защита е съставена от футболисти на Ман Сити, а представителите на "гражданите" са общо шестима. 

Идеалният отбор на годината:

вратар: Тибо Куртоа 

защитници: Кайл Уокър, Джон Стоунс, Рубен Диаш 

халфове: Бернардо Силва, Джуд Белингам, Кевин Де Бройне 

нападатели: Лионел Меси, Ерлинг Холанд, Килиан Мбапе, Винисиус Жуниор

За да получат наградата на сцената се качиха Кайл Уокър и Рубен Диаш.

За най-добър треньор при жените беше определена Сарина Вигман. Нидерландката изведе Англия до финала на Световното първенство, който обаче беше загубен от Испания. Зад нея останаха треньорът на Барселона Джонатан Жиралдес и наставничката на Челси Ема Хайс.

Вигман печели наградата на ФИФА за четвърти път в кариерата си. Пред публиката в залата тя сподели, че за жените във футбола е много по-трудно да постигат успехи, затова всички, които достигат високо ниво, трябва да са много щастливи.

Последва и оповестяването на най-добрия отбор на FIFPro при жените. Той беше доминиран от футболистки, които впечатлиха с представянето си на Световното първенство през миналата година.

Идеалният отбор на годината:

вратар: Мери Ърпс 

защитници: Олга Кармона, Луси Бронз, Алекс Грийнууд 

халфове: Кира Уолш, Алесиа Русо, Уорън Джеймс, Ела Туун, Айтана Бонмати 

нападатели: Алекс Морган, Сам Кър

Следващата награда беше за най-добър вратар при дамите. Тя стана притежание на Мери Ърпс, която игра финал с Англия на Световното първенство. Стражът на Манчестър Юнайтед изпревари в гласуването Макензи Арнолд (Австралия, Уест Хам) и Каталина Кол (Испания, Барселона).

"Благодаря много за наградата. Спечелих я и миналата година, но тогава не бях в идеалните 11. Благодаря на съотборничите си. Уча се от тях, подобрявам качествата си и се старая да ставам по-добър човек", сподели Ърпс. 

Най-добър вратар на годината стана Едерсон. Стражът на Манчестър Сити заслужи наградата в конкуренцията на Ясин Буну и Тибо Куртоа. Едерсон беше постоянен през цялата година и допринесе сериозно за требъла на "гражданите".

"Искам да благодаря на семейството си, на целия отбор, на мениджъра Пеп Гуардиола и на всички хора, с които работим ежедневно", заяви приполучаването на приза бразилецът.

Наградата за феърплей отиде при националния отбор на Бразилия. Футболистите на "селесао" подкрепиха съотборника си Винисиус Жуниор в борбата му срещу расизма, като за първи път в историята си излязоха с черни екипи. Другите номинации бяха за тима на Монтевидео Сити до 16 години, който пусна съперников тим да отбележи гол, след като бе реализирал, докато двама противникови играчи изпитват болки след сблъсък помежду си, както и нидерландският съдия Пол ван Бокел, който не показа жълт картон на Мохамед Кудус от Аякс, след като свали екипа си при отпразнуване на гол, а под нея имаше тениска с послания за бившия му съотборник Кристиан Атсу, който загуби живота си при земетресенията в Турция.

За да приемат наградата на сцената се качиха редица бразилски звезди от миналото - Роналдо, Роберто Карлош, Кафу, Жулиано Белети, Жулио Сезар и Жулиано Белети. 

"Расизмът няма място по футболните терени. Мога само да поздравя бразилските национали за това, което направиха. Благодаря от тяхно име", сподели Кафу.

Наградата "Пушкаш" за най-красив гол взе халфът на Ботафого Гилерме Мадруга. Бразилецът реализира зрелищно попадение със задна ножица извън наказателното поле срещу Новоризонтано в местната Серия "Б", което беше предпочетено пред головете на Хулио Енсисо и Нуно Сантош. 

"Много съм щастлив. Това е най-великият момент в кариерата ми. Конкуренцията беше изключително сериозна. Моята награда показва, че по терените в Бразилия красивата игра още е на почит", заяви развълнуваният Мадруга.

Наградата за най-страстен фен отиде у почитателя на Клуб Атлетико Колон Иниго Даниел "Тото" Инигес, който гледа бебето си по време на мач и го храни. Аржентинецът се появи на сцената със сина си и предизвика умиление сред всички присъстващи в залата.

Бразилската легенда Марта получи специална награда от ФИФА за приноса си към женския футбол. 37-годишната нападателка има 175 мача и 115 гола за Бразилия. Тя е рекордьорка по голове на световни първенства при дамите.

Марта е ставала най-добра футболистка на ФИФА цели 6 пъти (2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2018).

"За мен това е много специален момент. Искам да посветя наградата на всички подрастващи, които искат да са като нас. Знайте, че всички жертви си струват. Радвам се, че на женския футбол вече се обръща много повече внимание. Пътят ми беше труден. С много от вас е така. Пожелавам ви да не се отказвате и да продължите да следвате мечтите си", заяви Марта, след което беше бурно аплодирана.

Победителите във всички категории:

Най-добър футболист: Лионел Меси ( Аржентина, Пари Сен Жермен/Интер Маями)

Най-добър треньор: Пеп Гуардиола (Манчестър Сити)

Най-добър вратар: Едерсон (Бразилия, Манчестър Сити) 

Най-красив гол: Гилерме Мадруга (Бразилия, Ботафого)

Най-добра футболистка: Айтана Бонмати (Испания, Барселона)

Най-добър треньор (жени): Сарина Вигман (Англия)

Най-добър вратар (жени): Мери Ърпс (Англия, Манчестър Юнайтед) 

Отбор на годината: Тибо Куртоа – Кайл Уокър, Джон Стоунс, Рубен Диаш – Бернардо Силва, Джуд Белингам, Кевин Де Бройне – Лионел Меси, Ерлинг Холанд, Килиан Мбапе, Винисиус Жуниор

Отбор на годината (жени): Мери Ърпс – Олга Кармона, Луси Бронз, Алекс Грийнууд – Кира Уолш, Алесиа Русо, Уорън Джеймс, Ела Туун, Айтана Бонмати – Алекс Морган, Сам Кър

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация