Моу: Аз съм перфектен пример за професионализъм

17:05
Моу: Аз съм перфектен пример за професионализъм

Наставникът на Рома Жозе Моуриньо се защити от критиките по свой адрес, след като беше изгонен в двата последните мача на тима, поради което ще бъде наказан за утрешния сблъсък с Милан. Той също така се върна и към загубата с 0:1 в дербито с Лацио за Купата на Италия.

“Тук съм от две години и пет месеца, като съм единственият човек, който не е пропуснал нито една наша тренировка през този период. За мен няма нито болести, нито лошо настроение. За две години и половина не съм направил нищо нередно дори когато преди няколко седмици всички бяха болни. Преди няколко месеца се нуждаех от почивен ден заради ситуация, за която няма нужда да давам обяснения. Тогава разговарях с Тиаго Пинто и собствениците, като решихме, че денят след дербито би бил подходящ. Нямаше ме в Рим за 15 часа. Струва ми се нелепо да се обяснявам за това. Не приемам по какъвто и да е начин да бъдат поставяни под въпрос моите професионализъм и чест, както и моето сърце за тази работа. Ако има перфектен пример за професионализъм, то това съм аз. Не съм пропускал нито един мач в над 20-годишната ми кариера. Двубоят с Лацио свърши и загубихме. Направихме някои неща добре, а други - не. Анализирахме всичко, за да подобрим играта ни. Сега нека мислим за следващия мач, защото този в сряда приключи.

Милан е отбор, който определено иска да победи след загубата за Купата, чието спечелване им беше цел. Там ще вложат всичко в този мач и знаят за нашите трудности. Явно всички ги знаят. Може би това не важи за някои журналисти и коментатори, но всички знаят за трудностите ни. Наясно съм как се случват нещата във футбола. Перфектно знам, че ако даден играч направи грешка, има само една посока, цялостния резултат, но отговорността е на треньора. Колективно и дефанзивно отборът беше перфектен. Допуснахме гол, който започна след наш тъч. Дори не успяхме да направим позитивен тъч и така се стигна до корнер, след който дойде и дузпа, направена от 18-годишно хлапе с 55 минути в Серия "А". Не съм казвал, че това не е дузпа, а че е модерна дузпа, както и че в настоящето съдиите са по-слаби в защитаването на играта в сравнение с това, което беше преди 20 години.

Защо никой от клуба не се обърна към феновете след поражението от Лацио? Аз също съм част от клуба. Не съм високопоставен директор, а треньор, но и аз съм от клуба. Докато съм тук, аз се приемам за клуба, така че обмислям думите си и казвам това, което хората искат да чуят. Винаги искам да бъда лоялен и да се държа коректно във взаимоотношенията ми с клуба. Това не е просто задължение, а начинът ми на поведение. Не знам колко дербита съм изиграл -  150, 200, всички те са специални мачове. Побеждавал съм, завършвал съм наравно и съм губел, като всеки път преживяването е различно. Винаги съм разбирал, че за един фен на Челси мачът срещу Манчестър Сити не е същият като този срещу Арсенал. Така за Интер двубоят с Рома не е същият като този с Ювентус. Знам какво означава едно дерби. Това, което ние изиграхме, беше важно. Феновете на Рома са най-невероятните, които съм виждал. Те наричат своя наставник Жозе Моуриньо - Хари Потър, което покачва очакванията, въпреки че отборите, борещи се за топ 4, са по-добри от нас.

Водим много тежка битка, но никой не може да каже, че не сме способни да се борим. Ще бъде така и срещу Милан. Говорих с моите играчи. Има разлика между трудността и това да я използваш, за да оправдаеш факта, че трябва да даваме повече от себе си. По време на тази дискусия аз бях твърд към някои футболисти, които трябва да дават повече на индивидуално ниво. За хората, които не искат да разберат, че Рома без Пауло Дибала е различен Рома, не мога да кажа много повече. Да намериш решения да играеш без Дибала не е същото като това Пеп Гуардиола да не може да разчита на Ерлинг Холанд, защото разполага с Хулиан Алварес. Ако Маурисио Почетино е без Рахийм Стърлинг, той пуска Михайло Мудрик. При Юрген Клоп, когато не играе Луис Диас, той е заместван от Диого Жота, а акой и него го няма, играе Дарвин Нунес. Така че не е същото. Дибала е специален за нас, но не мисля, че ще бъде на разположение за срещата с Милан”, коментира Моуриньо на днешната си пресконференция.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация