Марко Одермат с дубъл на спусканията във Венген

17:03
Марко Одермат с дубъл на спусканията във Венген

След като в четвъртък Марко Одермат спечели първото спускане за уикенда във Венген, за да постигне първата си победи в най-бързата дисциплина в Световната купа, днес швейцарецът дублира своя успех пред родна публика, този път на пълната версия на „Лауберхорн“.

В четвъртък състезанието стартира непосредствено преди скока „Хундшоф“, отнемайки около 45 секунди от спускането. Причината за това решение не беше лошо време, а фактът, че спускането в четвъртък беше добавено, за да се компенсира едно от отменените спускания в Бийвър Крийк по-рано през сезона.

Днес метеорологичните условия също бяха перфектни, което позволи на организаторите да използват всички 4 270 метра на най-дългото спускане в календара за първи път от 2022 насам. През миналата година и двете спускания бяха по-къси и бяха спечелени от Александър Омод Килде (Норвегия).

Днешният ден се превърна в кошмарен за норвежеца, който успя да спаси едно тежко падане три завоя преди финала, но нямаше същия шанс в последния завой. Тогава той загуби контрол върху ските си, превъртя се във въздуха и се удари в предпазните заграждения.

Килде успя да се изправи, но все пак беше преценено, че ще е по-добре да бъде отведен с хеликоптер да местната болница, където да му бъдат направени изследвания. Това наложи спиране на състезанието за близо 20 минути.

Още преди падането на Килде обаче битката за победата практически беше решена, тъй като двамата основни претенденти се бяха спуснали. Първо Одермат направи едно отлично каране, постигайки време от 2:25.64. Веднага след него стартира и победителят от вчерашното Супер-Г Сиприен Саразен (Франция), който завърши втори в четвъртък.

Френският състезател допусна няколко неточности в своето спускането, най-вече в заключителната му част, за да завърши на 0.59 секунди зад Одермат. Все пак за него това е най-успешният уикенд в кариерата му, включващ една победа и две втори места. Трети на подиума се качи Доминик Парис (Италия), за когото това е трето призово класиране във Венген, но той отново не успя да се пребори за първото място.

Италианецът завърши на 1.92 зад Одермат, побеждавайки с 0.28 Адриан Шейерстед (Норвегия) в борбата за последното място на подиума. Челната петица оформи победителят от преди две години Винсент Крихмайр (Австрия), който изостана с цели 2.49 секунди от победителя днес.

С днешния си триумф Одермат вече надмина границата от 1000 точки в генералното класиране за Световната купа. В него швейцарецът е начело с актив от 1016 и аванс от цели 552 пред Марко Шварц (Австрия), който продължава да е втори, въпреки че сезонът му приключи в Бормио преди Нова година. Трети на само четири пункта зад австриеца е Саразен, а четвърти на още 20 отзад е Килде.

В дисциплината спускане лидер отново е Одермат, който с 376 точки води с 66 на Саразен. Трети е Парис, който изостава със 147 от лидера.

Световната купа по ски алпийски дисциплини при мъжете продължава утре със слалома във Венген, в който участие ще вземе и Алберт Попов. Двамата манша ще започнат съответно в 11:15 и 14:15 часа българско време. Следващото спускане пък ще бъде идния петък на страховитата „Щрайф“ в Кицбюел (Австрия).

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация