Чави: Кога Барса е печелил, без да го е заслужавал?

16:50
Чави: Кога Барса е печелил, без да го е заслужавал?

Наставникът на Барселона Чави Ернандес подготвя отбора си за финала в турнира за Суперкупата на Испания. В неделя вечер каталунците излизат срещу големия си съперник Реал Мадрид в битка в Рияд. Точно преди година, във финала на същата надпревара, “блаугранас” се наложиха с 3:1 над “белите”. 

Ето и акцентите от пресконференцията на треньора на Барса. 

В какво състояние се намира отборът ви в навечерието на финала? 

Всички са мотивирани и развълнувани. Това е идеалният сценарий за един футболист - да играеш в “Ел Класико” във финал за Суперкупата. Трябва да се опитаме да повторим двубоя от миналата година, като е важно да наложим волята си и да доминираме във владението на топката. Трябва да сме честни и да признаем, че сме в малко по-добро физическо състояние от Мадрид, но това все пак е финал и шансовете са 50:50. Никога не можеш да предскажеш какво ще се случи. В моментна сме в идеална ситуация, защото си мечтаехме да сме на финал в края на първия полусезон. 

Анчелоти намекна, че вие ще завърнете към схема с четирима халфове. Взехте ли вече решение и дали това зависи от факта дали Педри ще бъде титуляр, или не? 

Нищо не зависи от него. Иначе Педри е готов на 100%. Имам ясна идея как трябва да играем в това дерби. Но трябва и да запазим нашата идентичност без значение дали сме с трима или четирима нападатели, с четирима или шестима полузащитници. Идеята е в играта ни да бъде онази ДНК, която Йохан Кройф внедри в отбора преди 30 години. Ще следваме пътя от миналогодишния финал, оставайки верни на принципите на Кройф. 

Готови ли сте да стигнете до трофея дори незаслужено? 

Кога Барса е печелил, без да го е заслужавал? Даже многократно се е случвало обратното - другият отбор да печели мач, който ние сме заслужавали. 

Обикновено в дербитата с Реал залагате на Араухо като десен бек с цел да спира Винисиус. Сега пак ли ще бъде така? 

Не мога да ви кажа, защото не искам да правя услуга на Анчелоти. Роналд е сигурен титуляр и е страхотно да се види как той подобри играта си с топка. 

Колко пъти сте гледали финала от миналата година? 

Няколко пъти с цел анализ на мача. Сега обаче нещата вече са други, защото Реал промени схемата си на игра. Сега действат с четирима халфове и нямат нищо общо от миналия сезон. Имам усещането, че Реал става по-силен, когато и Барса е по-силен. За да спечелим трофей, трябва да се справим с Реал Мадрид. Съперникът също реагира, когато Барса е силен. Смятам, че се вижда, че откакто аз съм начело на отбора, имаме сили да се борим с Реал. 

Оптимист ли сте, че Рафиня ще се възстанови за двубоите с Наполи от Шампионската лига? 

Да, той ще бъде на линия.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация