Ето защо феновете в Рияд освиркаха минутата мълчание в памет на Бекенбауер

20:26
Ето защо феновете в Рияд освиркаха минутата мълчание в памет на Бекенбауер

Културни различния стоят в основата на поведението на феновете от Саудитска Арабия, които вчера шокираха европейските привърженици с поведението си по време на минутата мълчание в памет на Франц Бекенбауер преди полуфинала за Суперкупата на Испания между Реал Мадрид и Атлетико Мадрид. Стадионът в Рияд бе огласен от мощни освирквания в момента, в който трябваше да бъде отдадена почит към Кайзера. Поведението на тези фенове бе определено като шокиращо и като огромен срам, но днес се намери обяснение, от което стана ясно, че това не е проява на неуважение към легендата.

Според журналист от Саудитска Арабия, който бе потърсен от Cadena SER. Според него в Саудитска Арабия не се гледа с добро око на този начин на изразяване на почит към починал човек – чрез минута мълчание. Точно заради това местните фенове са освирквали в момента, в който играчите, треньорските щабове и феновете от Европа не можеха да повярват какво се случва.

„Това няма нищо общо с Бекенбауер, а е културен въпрос. Това е обичай, традиция в Саудитска Арабия. Тук не се приема да се мълчи в памет на починал. Счита се за нещо лошо“, заяви въпросният журналист, който добавя, че по време на такива почести саудитските играчи обикновено се дистанцират от процедурите, подчертавайки културната чувствителност около тези практики.

Освирквания имаше и по адрес на халфа на Реал Тони Кроос. Причината за това са изказванията на германеца, че никога не би отишъл да играе в Саудитска Арабия, защото хората правят това само за пари и такъв ход е срещу футбола, както и че той не би отишъл в страната и заради нарушаването на човешките права.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация