Ливърпул наложи непосилно високи тол такси на Арсенал за пътя към финала на ФА къп

21:12
Ливърпул наложи непосилно високи тол такси на Арсенал за пътя към финала на ФА къп

Ливърпул се класира за четвъртия кръг на ФА Къп, след като победи с 2:0 Арсенал на „Емиратс“ в пореден изключително зрелищен сблъсък между тези два тима, които преди Коледа направиха 1:1 на „Анфийлд“ в Премиър лийг. „Топчиите“ имаха много голяма доминация през първата част, в която и двата отбора удариха по една греда чрез Йодегор и Александър-Арнолд. След почивката ролите бяха разменени и предимството бе за Ливърпул. Гредата за втори път спаси Рамсдейл след удар на Жота, но в 80-ата минута стражът, който направи иначе силен мач, бе безпомощен, след като неговият съотборник Якуб Кивиор си отбеляза автогол. Луис Диас оформи крайния резултат в петата минута на добавеното време. За Арсенал това означаваше трета поредна загуба, а лидерът в Премиър лийг е на другия полюс с три поредни успеха.  

Арсенал е най-успешният клуб в турнира, като до момента „артилеристите“ имат 14 отличия от него. Ливърпул има осем трофея ФА Къп.

Микел Артета предприе три корекции в състава си. Както стана ясно по-рано днес, Габриел Жезус пропусна двубоя заради контузия. На върха на атаката този път бе Кай Хавертц. Рийс Нелсън пък започна на мястото на Габриел Мартинели, който остана на пейката за началото. Жоржиньо влезе в халфовата линия, а Аарън Рамсдейл започна на вратата на домакините за сметка на титуляра в Премиър лийг Давид Рая.

Юрген Клоп направи четири промени в сравнение с мача с Нюкасъл на 1 януари. Мърсисайдци са без Мохамед Салах, който вече се присъедини към лагера на Египет преди Купата на Африка. Вместо него отдясно на атаката стартира Харви Елиът. Вирджил ван Дейк също не бе в групата за днешния двубой, тъй като е болен, като мястото му бе заето от Джаръл Куанса. Алексис Мак Алистър и Коди Гакпо също бяха титуляри. Доминик Собослай е контузен, а Ватару Ендо пък е с националния отбор на Япония. Така Клоп имаше доста къса скамейка, на която единствените играчи от първия отбор бяха Диого Жота и Райън Гравенберх. 

Арсенал започна с много сериозен натиск в първите 12-13 минути, но като по чудо домакините не успяха да се възползват от него и да вземат аванс. Още в третата минута Рамсдейл намери с дълго подаване Райън Нелсън, който избяга от Александър-Арнолд, премина и покрай Алисон, но ъгълът вече бе много малък и стреля от външната страна на мрежата. В осмата Йодегор и Жоржиньо комбинираха добре, след което отново Нелсън получи шанс да стреля, но Елиът блокира. Малко след това домакините регистрираха и първия си точен удар. Алисон обаче изби шута на Хавертц. Най-чистата ситуация от този първоначален натиск бе в 11-ата минута. Гомес сгреши и Сака веднага намери Хавертц, който продължи към Нелсън. Ударът не последния рикошира на пътя на Йодегор, който стреля от чиста позиция, но топката срещна напречната греда.

След това обаче Ливърпул се окопити, изравни играта и я пренесе за известно време в половината на Арсенал. В 22-рата минута Нунес засече с глава центриране на Елиът, но топката премина встрани. Това обаче бе първият удар на гостите към вратата на Рамсдейл.

В края на полувремето Арсенал отново натисна. В 38-ата минута Уайт стреля силно малко след границата на наказателното поле, но Алисон се намеси брилянтно и изби над гредата. Сака центрира от корнер, а Хавертц надскочи Куанса и засече с глава, но топката премина встрани. Това бе и 12-ият удар, който играчите на Артета отправиха през това първо полувреме.

В 44-ата минута пресата на Арсенал даде резултат и Куанса изгуби топката от Жоржиньо, който веднага намери Хавертц. Германецът обаче стреля слабо и Алисон спаси. Секунди след това Ливърпул можеше да поведе в резултата. Александър-Арнолд получи от Гакпо и нанесе много хубав удар, но топката срещна напречната греда.

За началото на втората част Клоп промени разположението на офанзивните си играчи. Гакпо застана на върха, Нунес мина отляво, а Диас действаше отдясно. Харви Елиът се върна в халфовата линия. В 51-вата минута Гомес нанесе добър удар от границата на наказателното поле, над вратата.

Ливърпул създаде още две добри атаки в следващите минути, но не извлече максимума от тях. Динамиката в играта на гостите обаче бе съвсем различна от първото полувреме и те доминираха. В 55-ата минута Нунес получи отляво, елиминира Уайт и стреля силно, но топката профуча на сантиметри от целта.

Йодегор изпълни нестандартно свободен удар в 58-ата минута, когато пусна зад гърба на отбраната към Хавертц, който от аутлинията центрира, а Сака засече от воле, но не бе точен.

В 59-ата минута Клоп пусна Жота и Гравенберх, които замениха Гакпо и Мак Алистър.

В 60-ата центриране на Хавертц отляво рикошира в крака на бранител и топката придоби много опасна за Алисон траектория. Стражът на гостите обаче успя да избие с една ръка, след което топката стана трудна за Сака, който опита добавка.

Артета също направи офанзивна промяна и пусна Мартинели на мястото на Нелсън.

Ливърпул пропусна страхотна възможност в 70-ата минута, когато Дарвин Нунес се измъкна на скорост отляво и трябваше само да намери непокрития Диас в наказателното поле. Пасът на уругваеца обаче дойде зад гърба на неговия съотборник и така бе пропилян огромен шанс.

¼ час преди края Клоп включи и младите Боби Кларк, 18-годишен, и Конър Брадли, който е на 20. Те замениха Къртис Джоунс и Харви Елиът.

В 77-ата минута отново Ливърпул пропусна златна възможност. Нунес, Жота и Диас комбинираха добре около наказателното поле, след което колумбиецът стреля много точно до близката греда, но Рамсдейл се намеси великолепно и изби. Жота засече с глава центрирането на Александър-Арнолд от последвалия ъглов удар, но топката отново срещна гредата. След това Нунес не успя с добавката. Натискът на Ливърпул обаче даде резултат в 80-ата минута. Трент Александър-Арнолд центрира много добре от фаул към близката греда, където Якуб Кивиор се опита да изчисти с глава, но отклони топката в собствената си врата.

В добавеното време Ливърпул направи много опасна контраатака, но Диас не успя да нанесе решителния удар. В 95-ата минута обаче колумбиецът, който изигра силен мач, се разписа заслужено, след като получи от Жота и със силен изстрел в близкия ъгъл оформи крайния резултат.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация