Забъркаха Меси и ПСЖ в скандал, свързан със "Златната топка" през 2021 година

09:17
Забъркаха Меси и ПСЖ в скандал, свързан със "Златната топка" през 2021 година

ПСЖ бе замесен в скандална афера, в която бе забъркано и името на Лионел Меси. Във френската преса се появиха информации за текущо съдебно разследване срещу Паскал Фере, бивш главен редактор на "Франс Футбол", за предполагаемата му роля при избирането на аржентинеца за победител в анкетата за "Златната топка" през 2021 година.


Това е история, която допълнително петни имиджа на Пари Сен Жермен и повдига въпроси относно отличията, присъждани на играчите от този клуб през годините. Тази събота "Льо Монд" хвърли светлина върху продължаваща съдебна афера във Франция, включваща ПСЖ и бившия главен редактор на "Франс Футбол" Паскал Фере. Според разкритията се твърди, че клубът, ръководен от Катар, се е опитал да лобира за Лионел Меси да спечели "Златната топка" 2021. В този процес се съобщава, че клубът на Насер Ал-Хелаифи е предложил няколко подаръка на Фере между 2020 и 2021 г., когато той отговаряше за организацията на анкетата за най-престижното индивидуално отличие във футбола. Те са били под формата на билети за мачове на столичния клуб, полет в бизнес класа на Qatar Airways на стойност 8986 евро и др.


В действителност, според документа, който вече беше публикуван от "Либерасион", "Екип", "Медиапарт" и "Льо Монд", следователите, провеждащи разследванията на ПСЖ, са се фокусирали именно върху Фере. Твърди се, че бившият журналист, който имаше конкретната отговорност за организирането на "Златната топка", е изиграл важна роля, в съответствие с желанията на парижани, за победата на Лионел Меси през 2021 г., точно след пристигането му на "Парк де Пренс".


Още преди време се появиха слухове, че ПСЖ е готов на всичко, за да гарантира, че "Златната топка" за 2021 г. ще отиде при Лионел Меси като благодарност за подписа с клуба. Тази версия, която досега не се приемаше сериозно, придобива ново измерение с разкритието на "Льо Монд", цитирайки протокола от разследването срещу ПСЖ. Това е нова нежелана полемика за бившия играч на Барселона, който и без това напоследък бе силно критикуван за спечелването на трофеи, които не заслужава.


През 2021 г. Лионел Меси спечели с минимална преднина (22,54%) пред полския нападател Роберт Левандовски (21,32%), който направи два великолепни сезона с Байерн (Мюнхен). Плодовитият голмайстор, който вече беше пропуснал "Златната топка" през 2020 г. (трофеят не се присъди поради Covid-19), пропусна възможността да спечели това престижно отличие. След това речта на аржентинеца при получаването на трофея предизвика обтягане на отношенията с Левандовски, който обвини Меси в липса на честност. В крайна сметка въпросът беше уреден между двамата играчи, чиито пътища се пресякоха по време на Световното първенство през 2022 г., играно в Катар.


Разгарящият се скандал обаче поставя много въпроси относно влиянието на могъщите катарски шейхове върху европейския футбол. Освен това отново се разгорещиха страстите между двата лагера привърженици на Меси и Кристиано Роналдо в социалните мрежи, които продължават неразрешения спор кой от двамата футболисти е по-велик.


Междувременно Паскал Фере и неговият антураж отрекоха да са имали каквато и да е връзка с фаворизирането на Лео Меси да спечели "Златната топка" за 2021 година. Той даде като пример за обективността си отпадането на аржентинеца дори от списъка с номинирани за наградата през 2022 година и че през 2021 година, когато Меси спечели седмата от осемте си "Златни топки", Фере гласува за Роберт Левандовски за най-добър в света.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация