Челси помете Престън в мач от ФА къп

22:44
Челси помете Престън в мач от ФА къп

Челси победи Престън с убедителното 4:0 в мач от третия кръг на ФА Къп, с което “сините” от Лондон се класираха напред в турнира. Всички попадения за домакините паднаха през втората част, като три от тях дойдоха в рамките на десетина минути чрез голмайсторите Армандо Броя (58’), Тиаго Силва (66’) и Рахийм Стърлинг (69’), а Енцо Фернандес оформи крайния резултат в 85-ата минута.  Така Челси записа три поредни победи във всички турнири и стартира ударно новата 2024 г. Престън пък потвърди лошата си форма, като загуби пет от последните си шест мача, а в Чемпиъншип тимът е 14-и.

Двата тима досега се бяха срещали два пъти в историята помежду си в ФА Къп. И в двата случая Челси печели - през далечната 2002 г. с 3:1 на “Стамфорд Бридж” и през 2010 г. с 2:0 като гост на Престън.  Потвърди се и добрата им форма в турнира  на "сините" като домакини -  те вече са непобедени в седем поредни домакински мача (шест победи и равенство) и не са губили мач за ФА Къп вкъщи от февруари 2019 г.
Маурисио Почетино продължаваше да има куп кадрови проблеми, като нямаше да може да използва почти цял отбор от футболисти. С контузии бяха капитанът Рийс Джеймс, вратарят Роберт Санчес, както и Марк Кукурея, Беноа Бадиашил, Бен Чилуел, Уесли Фофана, Трево Чалоба, Ромео Лавия, Лесли Угочукву и Карни Чуквуемека. Николас Джаксън пък вече замина с тима на Сенегал за Купата на африканските нации.

Така в сравнение с мача с последния мач с Лутън при победата с 3:2 като гост, сред титулярите за Челси се завърнаха Енцо Фернандес, Михайло Мудрик и Рахийм Стърлинг, които замениха Конър Галахър, Николас Джаксън и Чуквунонсо Мадуеке. Отново начело на атаката на тима беше Армандо Броя. За пръв път сред стартовите 11 на Челси започна и 20-годишният бранител Алфи Гилкрист. Атаката на Престън пък водеше черногорецът Милутин Осмаич, подпомаган от Уил Кийн и Алън Брауни.

През първите петнадесет минути от срещата Челси владееше повече топката, но не създаде нищо опасно пред вратата на гостите. Едва в 18-ата минута дойде първият по-опасен удар за "сините" от Лондон, но шутът на Стърлинг бе блокиран от защитник на Престън. Гостите пък отвърнаха с точен изстрел на Уил Кийн. Две минути по-късно отново Стърлинг пробва опасен шут, който бе избит в корнер от стража на Престън Фреди Уудман. В 22-рата минута дойде още един голям пропуск за Челси, когато Енцо Фернандес изведе Коул Палмър, който обаче от чиста позиция стреля в аут. Пет минути по-късно Осмаич се измъкна от защитата на домакините, но ударът му завърши в ръцете на Джордже Петрович. Мигновено последва и опасен удар с глава на Енцо Фернандес, дошъл след лошо изчистване на защитата на Престън. До края на първото полувреме нямаше повече интересни ситуации за гол.

Втората част започна с добра възможност за Челси в 52-рата минута, когато след изпълнение на корнер Стърлинг подаде на Аксел Дисаси, но ударът на французина профуча над вратата на Уудман. Шест минути по-късно домакините откриха резултата. Мало Густо центрира остро отляво и Армандо Броя с глава изведе Челси напред - 1:0. Две минути по-късно албанецът можеше да вкара втория си гол в мач, но ударът му с глава след добро центриране на Мудрик намери напречната греда на Престън. В 66-ата минута сякаш Челси реши изцяло мача. Влезлият като резерва ветеран Тиаго Силва с едно от първите си докосвания в мача засече с глава центриране от корнер на Коул Палмър и удвои аванса на тима си. 

С това попадение Престън сякаш рухна и само три минути по-късно последва трето попадение за Челси. Рахийм Стърлинг в 69-ата минута изпълни перфектно пряк свободен удар и направи 3:0 за тима си, като всички голове за лондончани паднаха за около десетина минути. Буквално в следващата атака Армандо Броя можеше да направи разгромът за Престън пълен, но след като излъга стража на гостите и стреля, шутът му бе избит от голлинията от бранител на гостите. До края на мача Челси продължи да създава добри положения, като шут на резервата Чуквунонсо Мадуеке бе неточен, а изстрел на Мало Густо бе спасен от Фреди Уудман. Гол на Енцо Фернандес в 85-ата минута пък първоначално бе отменен заради засада, но след дълъг преглед с ВАР в крайна сметка бе признат, което оформи резултата 4:0. Мадуеке и Стърлинг можеха да вкарат и още  попадения, но направиха пропуски.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация