Футболът загуби една от най-големите си легенди

15:53
Футболът загуби една от най-големите си легенди

Легендарният Марио Загало почина на 92-годишна възраст. Бразилецът е един от тримата души в историята, които са ставали световни шампиони по футбол и като играч, и като селекционер. Другите двама са Франц Бекенбауер и Дидие Дешан, но Загало бе първият с подобно постижение.

Загало печели два пъти титлата като футболист - през 1958 и 1962, а през 1970 г. е треньор на бразилския национален отбор, считан от мнозина за най-добрия в историята на футбола. Загало има пряко участие и за четвъртата световна титла на "селесао", като през 1994 г. беше помощник-треньор и координатор в отбора, станал шампион в САЩ. Така той е единственият човек с четири златни медала от световни първенства. Марио бе и наставникът, който води Бразилия в най-много мачове.

Като футболист играе само за два тима - Фламенго и Ботафого. С тях има пет шампионски титли на щата Рио де Жанейро. Дебютира за Бразилия чак на 26-годишна възраст, малко преди Световното първенство по футбол в Швеция през 1958 г., но се превръща в неразделна част от отбора и има 37 мача.

Като треньор има близо 40-годишна кариера, като започва през 1966-а с Ботафого преди изкара два периода начало на Селесао до 1974 г. Следва работа във Флуминензе, Фламенго, отново Ботафого, Кувейт, Ал Хилал, Васко да Гама, Саудитска Арабия, Фламенго, пак Ботафого и Бангу. През 1989-а поема националният отбор на ОАЕ преди да се завърне в националния отбор на Бразилия първо като координатор, а след това и отново като селекционер, където изкарва до 1998-а. Малко преди новия век поема Португеза и след това отново Фламенго. През 2002 отново за кратко е начело на Бразилия, а малко по-късно отново е координатор, като остава свързан пряко със Селесао до 2006-а.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация