Десподов отново вилнее в Гърция

22:50
Десподов отново вилнее в Гърция

Най-добрият български футболист Кирил Десподов стартира годината по впечатляващ начин. Той беше в основата на успеха на ПАОК над ОФИ Крит с 4:0, утвърдил "двуглавите орли" на върха в класирането на гръцката Суперлига. Десподов отбеляза първия гол, а освен това спечели дузпа, пропусната от капитана Щефан Шваб, и изработи другите три попадения за тима си.

В самия край на полувремето, след головете на Десподов и Абдул Рахман Баба, Мбвана Самата също пропиля дузпа за ПАОК, но това не се оказа фатално за отбора на Разван Луческу. "Черно-белите" от Солун записаха седма поредна победа в първенството и девета във всички турнири. С нея тимът от "Тумба" събра 38 точки и е начело в таблицата, следван от Панатинайкос и АЕК. 

ПАОК доминираше от самото началото и в 21-ата минута Десподов се озова на голова позиция. Ударът на българския национал не беше силен, но Праксителис Вурос спря топката с ръка и съдията даде дузпа за домакините. Опитният Шваб подходи несериозно и Ноам Бауман спаси изстрела му.

В 39-ата минута Абдул Рахман Баба центрира към Десподов, който се извиси и с глава заби петия си гол в гръцкия шампионат. Само две минути по-късно бившата звезда на ЦСКА - София и Лудогорец проби отдясно и пуска ниска топка към Баба, който удвои аванса на ПАОК. До почивката домакините получиха още една дузпа, но, подобно на Шваб, Самата шутира слабо и Бауман спаси.

Шампионът АЕК нямаше проблеми при домакинството си на Волос и се наложи с 3:0. Отборът на Матиас Алмейда нямаше право на грешка след равенствата с Панетоликос и Пансерайкос. Леви Гарсия откри резултата в 32-ата минута, а през втората част се разписа и от дузпа. Успеха на домакините оформи ветеранът Нордин Амрабат в 74-ата минута.

След почивката ПАОК намали оборотите, а ОФИ нямаше идея как да върне интригата. В 86-ата минута Десподов беше намерен в наказателното поле и слевия крак разтресе напречната греда. Не след дълго българинът отново изскочи зад защитата на гостите и подаде на празна врата на резервата Маркуш Антонио, който вкара за 3:0. В добавеното време Десподов подаде и на Брандън Томас, оформил крайното 4:0.

Общо от началото на сезона Десподов има 7 гола и 8 асистенции за ПАОК в 20 мача във всички състезания. Той не пропусна да се разпише във всеки от последните три мача на отбора си. Следващият двубой на "двуглавите орли" е градското дерби с Арис на 7 януари. 

Олимпиакос претърпя нов провал под ръководството на назначения наскоро Карлос Карвалял. След нулевото равенство срещу Атромитос на Саша Илич, днес грандът от Пирея загуби с 0:1 гостуването си на Ламия и вече изостава на 8 точки от лидера ПАОК. Литовският халф Викинтас Сливка отбеляза единствения гол още в 4-ата минута, а в началото на второто полувреме капитанът на Олимпиакос Константинос Фортунис пропусна дузпа.

Изненадващ резултат се получи и в двубоя между Астерас Триполис и Арис. Домакините направиха обрат от 0:2 до 3:2 и вече са само на точка зад "жълто-черните" от Солун. За Арис се разписаха Лорен Морон от дузпа в 8-ата минута и Магомед-Шапи Сулейманов в 14-ата. В края на първото полувреме Хуан Баутиста Миритейо също беше точен от бялата точка и върна интригата, а след почивката ново негово попадение и гол на друг аржентинец - Хуан Мунафо, донесоха успеха на Астерас Триполис.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация