Съперничеството между Барселона и Мадрид се пренесе и във Формула 1

19:25
Съперничеството между Барселона и Мадрид се пренесе и във Формула 1

Има реален шанс в близко бъдеще Испания да приеме две състезания от Формула 1 – едното да е за Гран При на Испания на пистата „Каталуня”, а другото – новата улична надпревара в Мадрид. Но това ще се случи в идеалния за испанците случай, много по-вероятно е Испания да получи само едно място в календара, което означава, че съревнованието между Барселона и Мадрид ще е много оспорвано.

Барселона има договор до края на 2026 за място във Формула 1, а индикациите са, че най-вероятно само през 2026 испанците ще имат два старта, след това ще остане само един.

Според испанското издание Soymotor, в Барселона обмислят възможност да върнат Гран При на Испания на класическото трасе „Монжуик”. Става въпрос за улично трасе на едноименния хълм в града, където е имало 4 състезания от Формула 1: през 1969, 1971, 1973 и 1975. В същото време постоянната част от трасето наскоро беше модернизирана и шансовете на „Монжуик” да приема състезания на високо ниво нараснаха.

Според каталунците, комбинацията от бързите завои на старото трасе плюс това, че състезанието ще е в рамките на мегаполиса Барселона, ще е неустоима комбинация както за феновете, така и за Формула 1. Организаторите на Гран При на Испания в Барселона имат амбиция да сключат нов 10-годишен договор за домакинство на кръг от Формула 1 – поне до 2035, но засега няма реакция от администрацията на Стефано Доменикали.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация