Навършват се 10 години от инцидента с Михаел Шумахер

14:22
Навършват се 10 години от инцидента с Михаел Шумахер

Десет години изглеждат като много време, но сякаш беше вчера, когато целият свят не само на Формула 1, но и на спорта притръпна при новината за падането на Михаел Шумахер по време на неговата ски ваканция във френския курорт Мерибел.

Седемкратният световен шампион бе в Алпите, за да чества коледно-новогодишните празници със своето семейство – съпругата си Корина и двете им деца Джина-Мария и Мик. Тази семейна почивка обаче се превърна в истински кошмар по обяд на 29 декември 2013 година.

Тогава, при преминаване по необезопасен участък между две от пистите в Мерибел, Шумахер пада и удря главата си в камък. В този момент единствено каската, която той е носел, го е спасила от сигурна смърт.

След инцидента Шумахер е откаран по спешност с хеликоптер в болницата в Гренобъл, където му се правят две спешни операции. По-късно той бива поставен в медикаментозна кома, в която беше държан няколко месеца, заради тежката черепно-мозъчна травма, която е получил при падането си.

От септември 2014 той се възстановява в своя дом в Швейцария и много малко хора биват допускани да го видят. Сред тях са бившият шеф на Ферари Жан Тод и техническият директор на Скудерията от доминантните години на тима в началото на века Рос Браун.

През всичките тези 10 години семейството на Шумахер пази в тайна неговото състояние и новините за случващото със седемкратния световен шампион са много малко. Последните такива датират от 2019 година, когато Тод заяви, че двамата с Шумахер гледат заедно състезанията от Формула 1.

През септември същата година Шумахер посещава в болница в Париж за кратко лечение при сърдечно-съдовия хирург Филип Менаше, който е описван като „пионер в клетъчната хирургия“. Част от процедурите, на които Шумахер бива подложен включват перфузия на противовъзпалителни стволови клетки. След тези процедури медицинският персонал заявява, че Шумахер е в съзнание, но това са и последните новини, свързани с неговото състояние.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация