Ливърпул зае първото място във Висшата лига

21:27
Ливърпул зае първото място във Висшата лига

Ливърпул се изкачи на върха на класирането и ще бъде там поне до четвъртък, когато досегашният лидер Арсенал приема Уест Хам. Мърсисайдци спечелиха с 2:0 гостуването си на Бърнли. Дарвин Нунес сложи край на головата си суша, след като откри резултата в шестата минута. Диого Жота се завърна на терена след дълго лечение на контузия и отбеляза втория гол в 90-ата минута, като за него това бе попадение номер 50 за Ливърпул.

Отборът на Юрген Клоп имаше огромно предимство на "Търф Моор" и създаде множество положения. Пропуските обаче можеха да бъдат фатални и Бърнли имаше своите моменти към края. След този успех мърсисайдци имат преднина от две точки пред Арсенал. Следващият мач на Ливърпул е домакинство на Нюкасъл на 1 януари.

Срещата започна с много отворена игра и атаки към двете врати. Първият удар бе нанесен от Харви Елиът, но вратарят Трафърд се справи. Домакините отговориха с добра атака, при която Амдуни напредна през центъра и получи много пространство. Той обаче стреля покрай вратата.

В шестата минута Гакпо намери Нунес на границата на наказателното поле, а уругваецът с много хубав удар прати топката в долния ляв ъгъл на Трафърд. Той прекъсна головата си суша, тъй като не се бе разписвал в първенството от края на октомври. Гостите продължиха с атаките и много бързо можеха да стигнат до второ попадение. Първо Гравенберх проби и стреля слабо, а след това вратарят на Бърнли обаче направи блестящо спасяване след удар на Салах.

Ситуациите пред вратата на домакините се редяха една след друга. Нунес се озова в наказателното поле, Трафърд скъси ъгъла и му попречи да стреля. Уругваецът опита да намери съотборник, а защитниците успяха да изчистят преди Салах да успее да насочи топката към мрежата. Малко след това Нунес прати топката в много опасна зона и Гакпо бе на сантиметри да засече топката.

Мърсисайдци продължаваха да създават положения и да не се възползват от тях. Трафърд отрази нов удар на Гакпо. В 29-ата минута нидерландецът прати топката в мрежата, но попадението не бе зачетено поради нарушение на Нунес срещу Тейлър. В защитата на Бърнли имаше страшно много пролуки, но преднината на тима на Юрген Клоп бе от само един гол.

Мохамед Салах можеше да отбележи много красив гол в 34-ата минута. Великолепно подаване на Гравенберх го изведе на позиция, а египтянинът отправи прекрасен удар, но топката се удари в горната греда. Поредното отлично спасяване на Трафърд дойде в 40-ата минута, когато Ендо отправи удар. Вратарят се справи и с опит на Салах от малък ъгъл малко по-късно.

Второто полувреме започна малко по-спокойно. Ливърпул имаше сериозен контрол, но домакините бяха малко по-добре организирани в защита, а мърсисайдци действаха по-търпеливо. Тимът на Клоп чакаше своите възможности и в 55-ата минута стигна до такава. Отлична комбинация между Елиът и Гравенберх завърши с точен удар на англичанина. Попадението обаче бе отменено, тъй като съдията прецени, че Салах, който бе в позиция на засада, е пречил на вратаря.

Малкото изоставане даваше надежди на Бърнли и тимът на Компани започна за известен период да поглежда по-смело към вратата на противника. След ъглов удар пред Алисон топката мина през няколко играчи, а Нунес успя да я отклони, така че да не се насочи към вратата. В 68-ата минута домакините стигнаха до най-добрата си възможност в мача. Пробив на Одоберт отляво завърши с отлично центриране към Гудмундсон, който не се възползва от ситуацията и ударът му с глава прати топката над врата. Малко след това решителна намеса на Куанса спря Амдуни в наказателното поле.

Въпреки импулса в редиците на Бърнли пред другата врата продължаваха опасните ситуации. Влезлият като резерва Собослай пропусна отлична възможност, след като топката стигна до него на далечната греда. След това Трафърд се намеси преди кълбото да стигне до Нунес.

Към края домакините опитаха да притиснат съперника с висока преса и им създадоха някои проблеми. Александър-Арнолд бе близо до гол в 87-ата минута, но топката отиде покрай вратата. Секунди по-късно груба грешка на Ендо създаде отлична възможност за Брун Ларсен. За късмет на Алисон той прати топката покрай дясната му греда. При следващата атака Трафърд трябваше да се намесва. Завърналият се след дълго отсъствие Диого Жота бе изведен на позиция и стреля от малък ъгъл.

БЪРНЛИ - ЛИВЪРПУЛ 0:2

0:1 - Нунес 6'
0:2 - Жота 90'

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация