Манчестър Сити е световен клубен шампион!

00:33
Манчестър Сити е световен клубен шампион!

Манчестър Сити завършва една историческа година за клуба. "Гражданите" добавиха към колекцията си и Световното клубно първенство. На финала в Джеда, Саудитска Арабия, те нямаха никакви проблеми и победи шампиона на Южна Америка Флуминензе с 4:0. Хулиан Алварес откри резултата 40 секунди след началото на срещата. Удар на Фил Фоудън доведе до втория гол. При него топката се отклони в Нино и попадението бе записано като автогол на бразилеца. Фоудън стигна до своя гол в 72-ата минута, а Алварес се разписа за втори път в мача две минути преди края на редовното време.

През 2023-та година отборът на Пеп Гуардиола Шампионската лига, Висшата лига, ФА Къп, Суперкупата на Европа и сега Световното клубно първенство. "Гражданите" станаха четвъртият английски отбор, който триумфира на турнира на континенталните клубни шампиони. За бразилските тимоте това е шесто поражение на финал. Флуминензе и Ман Сити за първи път участваха в надпреварата.

Срещата започна вихрено и преди да е изминала минута се стигна до гол. Марсело опита да изчисти една топка, но я прати към Нейтън Аке. Бранителят напредна и с мощен удар разтресе дясната греда зад Фабио. Алварес реагира бързо и с гърди насочи кълбото към опразнената мрежа.

След ранния гол играта се успокои и темпото не бе особено високо. Бразилците започнаха да играят повече с топката, но без да създават нищо в предни позиции. В 16-ата минута Едерсон сбърка с подването, а след това събори Гансо в наказателното поле. Първоначално съдията отсъди дузпа, но след това видя вдигнатия флаг на помощника си, а разглеждане с ВАР потвърди, че е имало засада.

Играчите на Флуминензе много рисковано разиграваха топката около собственото си наказателно поле и на няколко пъти бяха близо да я загубят в опасни зони. След подобно разиграване кълбото бе изпратено към централната зона, последва великолепно подаване на Родри и удар на Фоудън. Топката се отклони в Нино и прехвърли вратаря и шампионът на Англия празнуваше за втори път, а попадението бе записано като автогол на бранителя.

Втората част можеше да започне като първата, тоест с гол на англичаните. Вратарят на Флуминензе Фабио направи двойно спасяване. Той първо отрази удар на Фоудън, а след това се справи и с добавката на Бернардо Силва. Малко по-късно отново Фоудън се озова на добра позиция и пак бе спрян от вратаря. След час игра двубоят приключи за легендата на Реал Мадрид Марсело, който бе сменен.

Бразилците направиха някакъв опит да атакуват, но този период бе последван от трети гол във вратата им. Великолепно подаване на Алварес бе засечено от Фоудън пред вратата. Малко преди гола дойде единствената лоша новина за Гуардиола днес. Играч на Флу влезе много лошо в краката на Родри и испанецът трябваше да бъде заменен.

В 79-ата минута Едерсон трябваше да се намесва след мощен удар от дистанция на резервата Кенеди. Удар към неговата врата бе изключителна рядкост днес, но той остана концентриран. Малко преди края на редовното време Алварес отбеляза втория си гол в мача.

МАНЧЕСТЪР СИТИ - ФЛУМИНЕНЗЕ 4:0

1:0 - Алварес 1'
2:0 - Фоудън 27'
3:0 - Фоудън 72'
4:0 - Алварес 88'

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация