Оправдаха Галтие по обвиненията в расизъм

18:50
Оправдаха Галтие по обвиненията в расизъм

Съдът в Ница оправда бившият треньор на местния футболен тим и на ПСЖ Кристоф Галтие по повдигнатото му обвинение за морален тормоз и расова дискриминация. Специалистът бе заплашен от 12-месечна условна присъда и глоба от 45 000 евро.

На 30 юни радио "RMC Sport" съобщи, че наставникът е бил задържан за 24 часа в Ница като част от разследване на случай на расистки обиди. Повод за това е мейл на треньор до бившия директор на Ница Жулиен Фурние, в което той изтъква несъгласието си в отбора да има голям брой чернокожи и мюсюлмани.

В изслушванията си Фурние и някои от близките му споменаха гнева на Галтие от избора на определени играчи да не прекъсват Рамадан в дните на мачовете, както направиха например мюсюлманските играчи от Лил, с които той спечели шампионата в предишния сезон. Треньорът е използвал този аргумент, за да "се стреми да намали броя на чернокожите и мюсюлманите в отбора“. 

Галтие също нарекъл двама противникови чернокожи защитници “Кинг Конг“. Стана ясно обаче, че френският треньор е използвал същото описание и Никола Палоа от Нант (б.ред. - който е бял) и твърди, че коментарите са направени като понятие за “сила и мощ“, а “не за раса“.

Впоследствие прокуратурата в Ница повдигна обвинение срещу Галтие, но в крайна сметка той бе оправдан. Адвокатът на наставника Ме Мартен заяви: “Това е реакция на облекчение. Вече много месеци омразните обвинения, на които Кристоф Галтие беше жертва, нанесоха значителни щети в живота му като мъж и в професионалната му кариера, като той преминаваше през ситуация на безпокойство. Искаме да видим това решение като освобождаване, но също и пълна реабилитация. Нека спокойствието се върне при Кристоф, неговите близки и семейството му”.

57-годишният Галтие стана треньор на Пари Сен Жермен на 5 юли 2022 г., а точно година по-късно договорът му беше прекратен. През сезон 2021/2022 французинът води Ница, а в момента той е начело на катарския клуб Ал-Духаил.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация