Кака: Не се съмнявам, че Англия може да триумфира в ЮАР

11:56

Кака: Не се съмнявам, че Англия може да триумфира в ЮАР
Въпреки грижливо излъскания си образ пред света, Кака не е от хората, които ще си мълчат, ако не са щастливи. Той не се преструва на ентусиазиран, че трябва да лети до Доха за приятелски мач, чиято локация е продиктувана от користна цел. В дъното й стои оферта към бразилската асоциация, която включва и втора контрола срещу Оман, слаб отбор, но от богата държава. И все пак, шансът на Бразилия да кръстосат шпаги с Англия е възможност за Кака да оцени това, което вече е забелязал от разстояние: трансформацията в играта на Англия, дошла от Фабио Капело. Кака говори е интервю за чуждестранните месии, поместено в "Меридиан мач".

- Какво мислите за предстоящата контрола срещу Англия?


- Тези контроли, които се играят на другия край на света, се отразяват тежко на играчите, защото така се прибавят допълнителни часове в полети и всичко останало. Добре, че поне става дума за Англия, която осем месеца преди световното първенство преодоля група, която изобщо не беше лесна. Не мисля, че всички са очаквали те да се класират по толкова безапелационен начин, особено след двете категорични загуби от Хърватска в евроквалификациите. Не казвам, че Англия не е бил опасен тим преди, но сега има нещо различно. Изглеждат ми много по-остри като колектив, по подобие на останалите отбори, водени от г-н Капело.

- Но за да има силен колектив, той трябва да се гради върху силни индивидуалности. Не сте ли съгласни?


- Англия винаги е имала силни индивидуалности и аз лично съм голям фен на Стиви Джерард, който притежава лъвско сърце. Качествата му, едновременно офанзивни и дефанзивни, го правят икона на модерния футбол. Играчи като него - Франк Лампард и Уейн Рууни, са способни да решават мачове с моментите на брилянтност, които показват. Това, което изглежда променено, обаче е по-доброто колективно съзнание. Играчите са с много по-ясна представа относно движението и позиционирането. Имат и по-силно лично отношение. Англия определено е сред фаворитите за трофея в Южна Африка.

- Какво е необходимо на един отбор, за да спечели световната титла?

- Вижте, световното първенство е състезание, в което всичко трябва да работи в твоя полза. Играчите трябва да са във форма, решенията трябва да са за твое добро и детайли като например червен картон може да струва отпадане на отбора ти. Не се съмнявам, че Англия може да го направи. При положение че мачът в Доха е без точки, може да послужи като солидна доза надежда, защото са победили съперник, който също е спряган за титлата догодина.

- Навярно в бразилския национален тим също има промени. Какви са те според вас?


- Влязохме в нов цикъл и ни отне известно време, за да се сработим. Момчетата искат да оставят много по-добро впечатление, отколкото на световното в Германия. В отбора има доста нови футболисти и мотивацията е много по-различна от тази преди четири години.

- Защо е различна? Да не би защото, за разлика от последното световно първенство, в този състав има само 5-а от онези 23-а играчи, които триумфираха с купата през 2002 г. и един от тях сте вие.

- Хората трябва да разберат, че поколенията идват и си отиват. През 2006 г. приключи цяла епоха, но не мисля, че момчетата са се отнесли несериозно към турнира в Германия. Съгласен съм обаче, че много от момчетата в настоящия състав имат повече причини да преследват успехи на мондиала.

- Като носител на приза "Футболист на ФИФА" за 2007 г. кой заслужава отличието в края на тази година?

- Меси трябва да го спечели, предвид постигнатото от него с Барса през миналия сезон. Но в година без световно първенство, вътрешните първенства и Шампионската лига имат по-голяма стойност. Така беше и с Кристияно Роналдо през 2008 г. Вярвам обаче, че световното в ЮАР ще излъчи победителя за 2010 г.

- Споменахте Роналдо, двамата с него сте в основата на втората ера "Лос Галактикос" в Реал. Какви са отрицателните страни на поредния грандиозен проект на Флорентино Перес?

- Медиите създадоха твърде идеалистична картина за отбора пред обществото, че новите попълнения, в това число аз и Кристияно, ще донесем успехите незабавно. Всички, които живеят от футбол, знаят, че е нужно време, за да потръгнат нещата. Очакванията винаги ще бъдат големи и явно не е нормално Реал да отпадне от тим от по-долна дивизия. Но да очакват от нас да печелим всеки мач с по 4:0, и в противен случай да говорят за криза и за уволнение на треньора, когато сме на една точка зад Барселона в Примера и заедно с Милан сме на върха в групата от Шампионската лига, звучи абсурдно.

- Допуснахте загуби във всички турнири, в които участвахте, и вече отпаднахте от Купата на краля. Казахте ли си нещо в съблекалнята след това?


- В Реал е пълно с опитни играчи, които знаят как работи футболът. Наясно сме какво правим и как сработването на колектива ще улесни нещата. Но явно, че ако завършим годината без трофей, хората ще са прави да говорят за провал и за лош сезон. Аз обаче имам някакво предчувствие, че съвсем скоро хората ще говорят другояче за нас.

- На терена връзката между вас и Роналдо е жизнено необходима за играта на отбора, но какви са взаимоотношенията ви в живота?


- С него се разбрахме още в самото начало. Кристияно и аз говорим на един и същ език и съвсем естествено аз търсех него и други португалоговорящи, за да ми помогнат да се установя. Хората го виждат като едно пораснало дете, но момчето е доста зряло за възрастта си. Колкото и да е различен начинът ни на живот, често вечеряме заедно и говорим за разни неща.

- Какво мислите за идването на Шаби Алонсо?

- Още щом се появиха първите слухове, че Реал преговаря с Ливърпул, се надявах той да дойде. Възхищавам му се от няколко години насам. Впечатли ме начинът, по който контролира ритъма на играта и също така умението да я разнообразява непрекъснато като раздава пасове по целия терен. Той е изключително важен за отбора и аз съм много щастлив, че Ливърпул го пусна при нас.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация