Извънредни новини: НБА наложи невиждано в историята на лигата наказание на звезда на Голдън Стейт

08:48
Извънредни новини: НБА наложи невиждано в историята на лигата наказание на звезда на Голдън Стейт

Звездата на Голдън Стейт Уориърс Дреймънд Грийн беше отстранен за неопределено време от НБА за удар в лицето на центъра на Финикс Сънс Юсуф Нуркич по време на мач във вторник вечерта, съобщиха представители на лигата.

Грийн извърши неспортменски фаул, категория 2, нанасяйки удар в лицето на Нуркич, като впоследствие беше изгонен за трети път този сезон. 

Според съобщението на НБА "безсрочното спиране на състезателните права" е провокирано не толкова заради това конкретно нарушение, а в следствие на богатата история на играча от неспортсменски действия през цялата му кариера.

Наказанието е наложено от ръководителя на операциите Джо Дюмарс и то започва да тече незабавно.

"Грийн ще трябва да изпълни определени условия на лигата и отбора, преди да може се върне в игра", казаха от НБА.

Очаква се Грийн, генералният мениджър на Уориърс Майк Дънлийви-младши и агентът на Дреймънд Рич Пол, да се срещнат в четвъртък, за да обсъдят каква помощ е нужна на Грийн, за да поправи поведението си.

Лигата постави конкретен срок на наказанието, за да даде на Грийн времето, от което се нуждае, за да се справи с предизвикателствата, пред които е изправен.

Трите изгонвания на Грийн през този сезон са изравнен негов антирекорд за най-много в рамките на една кампания. Първото подобно провинение дойде, след като получи два технически фала срещу Кливланд Кавалиърс на 11 ноември. Второто изгонване се случи срещу Минесота Тимбъруулвс на 14 ноември, когато удари Руди Гобер с глава. Тогава НБА отстрани Грийн за пет мача.

Дойде ред и на третото наказание. Грийн беше изгонен в 8:23 минута в третата четвърт във вторник в мача на "воините" срещу Финикс. Дреймънд и удари Юсуф Нуркич в главата. Първоначално, докато Грийн беше обърнат с гръб към Нуркич, той многократно дърпаше и буташе босненеца. В крайна сметка Грийн се обърна и удари Нуркич с ръка в главата. Длъжностните лица определиха нарушението като неспортменско от категория 2 след преглед на видео.

"Не съм човек, който се извинява за нещата, които е направил, но се извинявам на Юсуф, защото не възнамерявах да го ударя", каза Грийн след мача.

Уориърс ясно показаха на Грийн, че имат нужда от него на терена. Тази нужда сега е по-голяма от всякога, тъй като Голдън Стейт е с баланс от 10-13, а двама от най-важните им играчи - Клей Томпсън и Андрю Уигинс - са в отчайваща форма.

"Имаме нужда от него. Имаме нужда от Дреймънд. Той знае това“, каза треньорът на Уориърс Стив Кър във вторник. "Разговаряхме с него. Той трябва да намери начин да запази самообладание и да бъде там за своите съотборници".

Грийн потвърди думите на Кър.

"Както казах, ако възнамерявах да направя това, тогава бих се почувствал ужасно", каза Грийн. "Но моите намерения бяха само да извърша фал".

Източник на ЕСПН казаха през миналия месец, че Уориърс са загубили влиянието си върху Грийн, след като не успяха да му потърсят отговорност за удара с юмрук срещу бившия му съотборник Джордан Пуул на тренировъчен лагер.

Когато Грийн настъпи Домантас Сабонис от Сакраменто по време на първия кръг на плейофите през миналия сезон, Уориърс се застъпиха за него. Те направиха същото след инцидента с Гобер през ноември, въпреки че Кър каза, че действията му са "непростими".

33-годишният Грийн е бил гонен 18 пъти в кариерата си - най-много сред активните играчи от НБА.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация