Футболът в Турция е спрян за неопределено време след грандиозен скандал с българско участие

10:26
Футболът в Турция е спрян за неопределено време след грандиозен скандал с българско участие

Турската футболна федерация прекрати провеждането на всички мачове в "срамната нощ" за националния футбол, след като президентът на Анкарагюджу Фарук Коджа удари съдия в лицето в края на домакинския двубой от Суперлигата срещу Ризеспор.

Коджа влезе на терена и налетя с юмруци на рефера Халил Умут Мелер, когато свири последният съдийски сигнал, след като Ризеспор отбеляза изравнителен гол в 97-ата минута при равенството 1:1 на стадион "Еряман" снощи.

Феновете на Анкарагюджю нахлуха на терена след мача и Мелер беше ритан от тях, когато падна на тревата. В крайна сметка реферът се прибрал в съблекалнята с помощта на полицията, след което е откаран в болница.

На снимките и видеата се вижда как българският национал Мартин Минчев (№91, в бяло) от тима на Ризеспор се опитва да спаси рефера. 

"Турската футболна федерация реши да спре всички мачове във всички лиги за неопределено време. Отговорният клуб, председателят на клуба, служители и всички виновни за нападението срещу рефера Умут Мелер ще бъдат наказани по възможно най-строгия начин", се казва в съобщение на централата в социалните медии, цитирано от БТА.

Издадена е заповед за задържане на Коджа, каза вътрешният министър Али Йерликая в публикация, добавяйки, че двама души вече са били арестувани като част от съдебно разследване на инцидента.

"Турският футбол беше убит срамно тази вечер. Всички, замесени в този инцидент, ще платят цената", каза председателят на турската футболна федерация Мехмет Бююкекши за TRT.

Съдия на ФИФА от 2017-а, 37-годишният Мелер ръководи и европейската квалификация Унгария - България  на 27 март тази година в Будапеща.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация