Вила взе скалпа на още един от основните претенденти за първото място във Висшата лига

22:02
Вила взе скалпа на още един от основните претенденти за първото място във Висшата лига

Арсенал сдаде първото място в Премиър лийг, след като загуби с 0:1 от Астън Вила на "Вила Парк". Така само в рамките на няколко дни бирмингамци победиха два от големите претенденти за титлата. През седмицата тимът на Унай Емери категорично надигра Манчестър Сити и спечели с 1:0. Днес ситуацията не бе такава, защото след гола на Джон Макгин, който падна още в седмата минута, Арсенал доминираше. "Топчиите" обаче пропуснаха доста ситуации, а и Емилиано Мартинес на няколко пъти се намеси много добре. В началото на второто полувреме гостите имаха и основателни претенции за дузпа. В допълнение голове на Сака и Хавертц бяха отменени съответно заради засада и игра с ръка. В крайна сметка Астън Вила удържа аванса си и записа 15-а поредна победа на "Вила Парк" в мач за първенството, което е клубен рекорд. Този резултат пък остави на върха в таблицата Ливърпул, който днес по много драматичен начин спечели в гостуването си на Кристъл Палас. Астън Вила вече е само на точка от Арсенал и със сигурност в момента е в битката за титлата.

Очаквано Унай Емери не бе направил никакви промени от мача със Сити и заложи на същия стартов състав. Това означаваше, че Езри Конса отново бе десен бек, а Мати Кеш остана на пейката за началото. Юри Тилеманс действаше зад гърба на Оли Уоткинс.

Микел Артета, който не можеше да води отбора, тъй като бе наказан заради трети жълт картон, получен при празненствата при победния гол над Лутън, бе направил само една промяна. Олександър Зинченко замени Якуб Кивиор отляво на отбраната. Сака, Мартинели и Жезус действаха в атака, а триото зад тях бе съставено от Райс, Йодегор и Хавертц.

Двубоят започна по изключително динамичен начин. Домакините действаха много енергично от самото начало, но в петата минута Сака и Мартинели размениха дълги подавания от единия до другия фланг, след което първият стреля от много добра позиция, но ударът му бе доста неточен. Астън Вила отговори повече от подобаващо - с гол. Бейли напредна отдясно, справи се добре с Габриел, след което върна към Макгин, който си пое с десния крак, обърна се светкавично и стреля с левия от седем-осем метра за 1:0.

В 24-тата минута Сака получи в наказателното и успя да изпревари Мартинес и да върне от аутлинията, но Карлос бе добре позициониран и изчисти преди топката да стигне до Жезус.

В 32-рата минута Мартинес трябваше да се намесва за първи път след удар на Сака. Аржентинецът обаче нямаше особени проблеми. Арсенал все пак натисна и започна да създава повече напрежение около наказателното поле на домакините. В 34-тата минута изстрел на Йодегор от 20-ина метра профуча на сантиметри встрани, а две минути след това Мартинели прехвърли излезлия напред Мартинес, но в удара нямаше много сила и това даде възможност на Карлос да изчисти пред голлинията.

В 39-ата минута пресата на Арсенал за пореден път даде резултат и гостите отнеха топката, след което Хавертц центрира по земя в наказателното поле, а Жезус много добре върна към Йодегор. Норвежецът се освободи от един бранител и стреля, но Мартинес улови уверено.

Три минути след това аржентинецът отново трябваше да се намесва решаващо, след като Жезус много добре овладя дълго подаване отляво и стреля силно между двама бранители, но Мартинес изби.

В самото начало на второто полувреме Арсенал можеше да получи дузпа, след като Карлос ритна отдолу крака на Жезус, който бе отиграл топката. Ситуацията приличаше много на тази, при която по-рано днес Кристъл Палас получи дузпа срещу Ливърпул. Тук обаче ВАР не се намеси, за да опита да промени решението на главния съдия.

В 57-ата минута домакините сами си усложниха положението, след като Уоткинс и Мартинес се сблъскаха при центриране от корнер. Топката рикошира в гърба на нападателя, но Карлос отново изчисти пред голлинията. Секунди след това Йодегор пропусна много чиста ситуация, след като центриране на Хавертц го намери свободен в наказателното поле, но норвежецът не успя да намери вратата и стреля неточно.

След всички тези ситуации за Арсенал домакините можеха да удвоят аванса си при една контраатака. Рая обаче спаси удара на Люка Дин. Секунди по-късно Сака прати топката във вратата на Мартинес, но попадението правилно бе отменено заради засада, макар и тънка. 

В 68-ата минута Астън Вила имаше добър шанс. Даиби достигна едно дълго подаване отдясно, остави Салиба зад себе си и центрира ниско. Уоткинс стреля от движение, но Рая спаси отново.

В последните 20-ина минута двубоят стана по-изнервен и накъсан, като имаше някои по-груби влизания. В 87-ата минута Диего Карлос преднамерено протегна ръката си, за да спре Нкетия. Бразилецът се размина само с жълт картон. В 90-ата минута Хавертц прати отблизо топката във вратата на Мартинес, но преди това кълбото удари ръката на германеца, след като вече бе срещнала и тази на Мати Кеш. Заради това попадението бе отменено от Джарет Джилет, а ВАР потвърди решението му. 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация