Сашо Везенков преподава срещу Финикс

06:33
Сашо Везенков преподава срещу Финикс

Александър Везенков изигра най-силния си мач, откакто се присъедини към Сакраменто Кингс. Българският национал отбеляза рекордните в кариерата си в НБА 14 точки при победата над Финикс Сънс със 114:106. Към тях той добави три борби в нападение, две асистенции и три откраднати топки.

Везенков прекара на паркета общо 20 минути, като беше точен в 5 от 7-те си стрелби от игра, включително 2/3 от тройката. Той завърши с +/- от +5 и беше сред най-полезните в състава на гостите.

"Кралете" заемат шесто място в Западната конференция с актив от 12 победи и 8 загуби. Преди няколко дни отборът на Майк Браун отпадна на четвъртфиналите в In-Season турнира след поражение от Ню Орлиънс Пеликанс, но днес се върна към победите. 

Финикс има баланс от 12 успеха и 10 загуби. "Слънцата" бяха елиминирани в новия турнир от Лос Анджелис Лейкърс. Срещу Сакраменто те бяха без получилия почивка Кевин Дюрант и Брадли Бийл, който лекува контузия.

Домакините започнаха по-концентрирано и нанизаха три бързи тройки, а единствените точки на Сакраменто в първите три минути дойдоха от зрелищна забивка на Кийгън Мъри. Двата отбора взеха доста нелогични стрелби и никак не впечатлиха с успеваемостта в тях. 

Финикс поведе с 15:8 преди първото прекъсване. След него Девин Букър продължи да тормози гостите с пробивите си. Ветеранът Ерик Гордън също имаше добри изяви, а под коша Юсуф Нуркич водеше голяма битка с Домантас Сабонис. 

Везенков се появи в игра три минути преди края на частта и веднага получи възможност да стреля от далечно разстояние, но пропусна. Българинът завърши по чудесен начин следващите две атаки на Кингс, а Ди'Аарън Фокс изравни резултата при 22:22. Все пак, Финикс спечели периода с две точки разлика. 

Ситуацията на паркета се промени в началото на вторите 12 минути, когато Сакраменто затегна защитата. Везенков вкара първата си тройка за 33:30, а след това пресече пас и хвана борба в атака. Бившата звезда на Олимпиакос показа точен мерник и от наказателната линия, преди да бъде заменен в средата на частта. 

Защитата на Финикс не можеше да спре Сабонис, който остана на една борба от "дабъл-дабъл" още до почивката. Литовецът беше неудържим, но частта завърши със серия от 13:3 в полза на "слънцата", които поведоха с 59:50. 

Водени от Сабонис и Фокс, баскетболистите на Сакраменто направиха серия от 10 безответни точки и настигнаха съперника си. Везенков се завърна в игра при 5 оставащи минути и веднага се прояви с асистенция за Кион Елис и трета открадната топка. Българинът направи и една грешка.  

В края на третия период Финикс рухна и Сакраменто натрупа двуцифрен аванс. Заслуга за това имаше и Везенков, който завърши бърза атака след пас на Малик Монк, а после хвана важна борба в атака и направи асистенция към Кион Елис. 

"Кралете" продължиха да увеличават аванса си, а Девин Букър не можеше да поддържа равновесието на паркета. Краткият подем в редиците на "слънцата" беше спрян от втората тройка на Везенков. С 14 точки той подобри рекордното си постижение в НБА и на практика сломи съпротивата на домакините. 

Родната звезда отстъпи мястото си на Монк в средата на последната четвърт. При оставащи 4 минути Букър извърши неспортсменско нарушение срещу Сабонис и Финикс окончателно се предаде. Везенков се завърна за последните секунди, когато срещата се доиграваше, и не можа да увеличи актива си.

Най-резултатен за Сакраменто беше Ди'Аарън Фокс с 34 точки, а 15 добави Сабонис, който грбна и 17 борби. Кийгън Мъри и Малик Монк завършиха с по 13 точки.

Девин Букър наниза 28 точки за Финикс, но разочарова през второто полувреме. Ерик Гордън се отчете с 19 точки, а Нуркич приключи срещата с 15.

Следващият мач на Сакраменто е у дома срещу Бруклин Нетс на 12 декември от 05:00 часа българско време.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация