Доминацията на Ред Бул през изминалия сезон им донесе приход от 140 милиона долара

20:17
Доминацията на Ред Бул през изминалия сезон им донесе приход от 140 милиона долара

Сезон 2023 във Формула 1 мина изцяло при доминацията на Ред Бул – 21 победи в 22 състезания, 19 от тях на сметката на Макс Верстапен и световните титли при пилотите и конструкторите бяха решени много преди края на кампанията.

Формула 1 награждава с парични премии отборите в световния шампионат в зависимост от тяхното подреждане в крайното класиране на конструкторите и колкото един тим е по-напред, толкова повече пари ще получи. Затова и на финала в Абу Даби вървяха оспорваните битки за второто и седмото място при конструкторите.

Според споразумението „Конкорд” отборите получават около 50% от приходите на Формула 1 под формата на награден фонд, но за 2022 между тимовете бяха разпределени около 45% от тези пари – 1,15 милиарда долара от общо 1,57 милиарда.

Освен по класиране, има и други плащания. Ферари, например получава още 5% от наградния фонд заради историческия си принос към развитието на спорта, тъй като тимът е единственият, който участва в шампионата от първия му сезон през 1950 година насам. Има и други допълнителни плащания към най-успешните отбори в последните години: Мерцедес, Ред Бул, пак Ферари и някои от представителите на автомобилни производители като Алпин. Смята се, че тези бонус плащания достигат докъм 25% от общата сума.

От Формула 1 обявиха, че очакват повишение на приходите за годината с около 10%, но в motorsport.com изчислиха разпределението на сумите на базата от 1 милиард долара, колкото е целият награден фонд.

Първото място при конструкторите носи 140 милиона долара – 14% от общата сума и с 5 милиона долара повече от тавана на бюджетите, разрешен за тази година. По-нататък сумите вървят по следния начин: второто място носи 131 милиона долара, третото – 122 милиона долара, което обяснява оспорваната битка между Мерцедес и Ферари за това второ място.

Останалите две места в топ 5 осигуряват съответно 113 и 104 милиона долара. Шестото място е първата позиция, носеща под 100 милиона долара – 95 милиона, а седмото място осигурява 87 милиона долара. Тези пари са за Уилямс, осмата позиция носи 78 милиона – още едно обяснение за атаката на Алфа Таури в самия край. И в дъното на топ 10 опашкарите ще заработят 69 и 60 милиона долара.

Солидни суми, които от своя страна обясняват нежеланието на отборите да допуснат 11-и тим, въпреки че Андрети ще трябва да плати 200 милиона долара вноска, за да влезе в шампионата и въпреки факта, че отборите нямат право на глас при определянето на участниците във Формула 1.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация