Дори и при 0:3 Интер не се отказа да вземе нещо от Бенфика

00:10
Дори и при 0:3 Интер не се отказа да вземе нещо от Бенфика

Бенфика и Интер изиграха един от най-зрелищните мачове от началото на груповата фаза в Шампионската лига. Срещата в Лисабон завърши 3:3, макар че домакините водеха с 3:0 на почивката след хеттрик на бившия футболист на "нерадзурите" Жоао Марио. Той откри резултата в 5-ата минута, в 13-ата отново беше точен, а в 34-ата сякаш окончателно реши нещата в полза на домакините. Интер обаче се преобрази през второто полувреме. Марко Арнаутович намали в 51-ата минута, в 58-ата Давиде Фратези заби втори гол за гостите, а в 72-ата Алексис Санчес изравни от дузпа. 

За Бенфика това е първа точка в група "D" след четирите загуби до момента. Максимумът, на който могат да се надяват португалците, е третото място, но за целта им трябва убедителна победа над РБ Залцбург в последния кръг. Интер вече си беше гарантирал място на 1/8-финалите, но до последно ще спори с Реал Сосиедад за първата позиция в групата и по-лесен жребий. Двата отбора оглавяват класирането с по 11 точки, а на 12 декември ще се изправят един срещу друг в Милано.

Първият мач между Интер и Бенфика завърши с минимален успех на "нерадзурите" с 1:0. Попадението на "Джузепе Меаца" отбеляза Маркюс Тюрам. Като цяло тимът от "Луж" никога не е побеждавал италианския гранд в седемте сблъсъка помежду им.

Бенфика е в добра форма в португалското първенство и наскоро направи късен обрат срещу градския си съперник Спортинг (Лисабон), с който излече начело в таблицата. 

Срещу Интер Роджер Шмит отново бе лишен от услугите на крайните бранители Хуан Бернат и Александър Ба. Заради травма двубоя пропусна и крилото Давид Нереш. На върха на атаката започна младият датчанин Каспер Тенгстед, подпомаган от Анхел Ди Мария, Жоао Марио и Рафа Силва. Двойка централни бранители бяха Антонио Силва и капитанът Николас Отаменди. 

Интер влезе в двубоя след равенство срещу Ювентус, което остави тима на върха в Серия “А”, с аванс от две точки пред “бианконерите”. Във всички турнири от началото на сезона отборът на Симоне Индзаги има само една загуба - от Сасуоло. 

Треньорът на “нерадзурите” направи доста промени в състава си. Той отново не можеше да използва Алесандро Бастони и Бенжамен Павар, затова в защита стартираха Ян Бисек, Стефан Де Фрай и Франческо Ачерби. Федерико Димарко получи почивка и мястото му по левия фланг зае Карлос Аугусто. Отдясно играеше Матео Дармиан, а в предни позиции си партнираха Марко Арнаутович и Алексис Санчес вместо звездите Лаутаро Мартинес и Маркюс Тюрам. В средата на терена Индзаги гласува доверие на Кристиян Аслани, Давиде Фратези и Дейви Клаасен. На вратата пък дебютира резервата на Ян Зомер - Емил Аудеро. 

Срещата започна с домакински натиск и за защитата пред Аудеро имаше доста работа. В 5-ата минута Тенгстед подаде на Жоао Марио, който се намираше на перфектна позиция в наказателното поле и с лекота прати топката в мрежата. Първоначално попадението беше отменено заради засада, но след намесата на ВАР публиката на "Луж" можеше да ликува - 1:0.

Интер отговори с далечен изстрел на Аслани, отразен от Анатолий Трубин. Малко след това домакините имаха шанс да удвоят преднината си, но Тенгстед не успя да преодолее Аудеро. В 13-ата минута грешка на Аслани доведе до втори гол за Бенфика. Албанецът сбърка в невралгична зона, Бисек закъсна с опита си да изчисти и Жоао Марио се възползва. Опитният халф отправи техничен удар, оказал се неспасяем за Аудеро.

Това развитие на мача вдъхна допълнителна увереност на футболистите на Бенфика. Те комбинираха технично в средата на терена и лесно стигаха до противниковото наказателно поле. В 23-ата минута Жоао Марио свали топката с глава към Ди Мария, който не се поколеба да потърси горния ляв ъгъл на вратата, но фалцовият му изстрел прелетя малко над напречната греда. В 26-ата минута дойде и първата голова ситуация в полза на Интер. Арнаутович беше изведен зад защитата, но Трубин излезе навреме и блокира удара на австрийския национал.

Домакините правеха каквото си поискат на терена. Всяка тяхна атака се превръщаше в голова заплаха. В 34-ата минута поредното добро разиграване на португалците завърши с меко центриране на Тенгстед, Аудеро не можа да стигне до топката и Жоао Марио почти от голлинията подложи коляно за 3:0. Статистиците веднага отчетоха, че халфът вкара едва 4 гола в общо 69 мача с екипа на Интер, а днес реализира хеттрик срещу "нерадзурите" за 34 минути.

Интер изнесе действията по-далеч от вратата си в минутите до почивката. Пред Карлос Аугусто се откри добра възможност да върне един гол, но бразилецът заложи на силата и шутира в аут. В добавеното време на първата част дълъг диагонален пас стигна до Жоао Марио, но той се забави с обработването на топката и не можа да нанесе удар.

Симоне Индзаги не извърши смени на полувремето. В 48-ата минута Карлос Аугусто стреля остро от малък ъгъл, но Трубин внимаваше. Малко по-късно стражът на Бенфика изби в корнер изстрел на Алексис Санчес. След последвалото центриране Бисек продължи топката към далечната греда и Арнаутович я вкара във вратата. Радостта на нападателя беше секната от сигнал за засада, но отново, както и при първото попадение на Жоао Марио, ВАР поправи неправдата.

В 58-ата минута интригата се върна с пълна сила. Ачерби центрира от левия фланг и Фретези технично засече за 2:3. Бенфика осъзна, че ако продължи да играе толкова пасивно, няма да спечели мача. Португалците веднага се опитаха да овладеят отново средата на терена, но Интер вече действаше със самочувствие.

В 64-ата минута Рафа Силва се откъсна и подаде на Тенгстед. Датчанинът се позабави с овладяването на топката и Бисек го блокира с шпагат като по учебник. С влизането на Николо Барела и Тюрам натискът на Интер се засили. В 69-ата минута французинът нахлу в наказателното поле и беше застъпен от Отаменди. Главният съдия Андрис Трейманис посочи бялата посочи бялата точка, а Алексис Санчес превърна дузпата в гол - 3:3.

Домакините бяха принудени да рискуват. Ди Мария стреля опасно, но Аудеро боксира в корнер. В 84-ата минута Антонио Силва извърши много грубо нарушение и ВАР за пореден път трябваше да се намесва. След консултация с видеосистемата Трейманис вдигна червен картон на бранителя и Бенфика остана с 10 човека.

В последните минути властваше хаосът и никой от отборите не успя да грабне победата. По-близо до нея беше Интер, но удар на Барела среща гредата. "Нерадзурите" останаха втори в групата, с равен брой точки с Реал Сосиедад, а Бенфика е на дъното в класирането и само успех с поне два гола разлика срещу РБ Залцбург в Австрия ще прати тима на третото място.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация