Отличен 6 за Ланс от Арсенал

00:04
Отличен 6 за Ланс от Арсенал

Арсенал си осигури първата позиция в Група В на Шампионската лига и място на 1/8-финалите на турнира, след като разгроми с 6:0 у дома Ланс кръг преди края на груповата фаза. Преди този мач "топчиите" имаха три победи и едно поражение, което бе инкасирано именно срещу френския тим. Днес обаче лондончани взеха повече от подобаващ реванш от този съперник. Цели пет попадения паднаха през първото полувреме, в което се разписаха и петимата офанзивни футболисти на Микел Артета в днешната формация на Арсенал - Кай Хавертц (13'), Габриел Жезус (21'), Букайо Сака (23'), Габриел Мартинели (27') и Мартин Йодегор (45'). Жоржиньо оформи крайния резултат от дузпа в 87-ата минута. Ланс изгуби шансове за класиране в следващата фаза на ШЛ и ще се бори за третото място, за да играе напролет в Лига Европа.  

Мениджърът на домакините Микел Артета бе направил две промени в сравнение с мача с Брентфорд през уикенда. Кай Хавертц, който донесе победата на "топчиите" в този мач, бе титуляр днес за сметка на Леандро Тросар. Давид Рая се завърна на вратата, заменяйки Аарън Рамсдейл.

Две корекции имаше и в състава на гостите. Фулжини влезе на мястото на Томасон, а Айдара започна за сметка на Мачадо

"Артилеристите" отказаха своя съперник буквално за 14 минути през първата част и на моменти дори имаха време да забавят темпото и да си почиват. Между 13-ата и 27-ата минута домакините вкараха цели четири попадения. Кай Хавертц сложи началото. Габриел Жесус свали с глава топката, която преди това бранител неуспешно опита да изчисти след центриране на Томиясу. Хавертц засече от няколко метра, а стражът на гостите също не се намеси добре - 1:0.

В 21-вата минута Габриел Жезус удвои след лоша игра на гостите в защита. Сака влезе отдясно към центъра, бранителите на Ланс на два пъти не успяха да изчистят топката и за капак двама от тях се сблъскаха. Така топката стигна до Жесус, който финтира един съперник и стреля по земя за 2:0.

Три минути след това резултатът бе 3:0. Този път Хавертц изведе Райс отляво. Ударът на английския национал бе избит, но Сака направи добавка отблизо. Четвъртото попадение бе на Габриел Мартинели, който получи дълги подаване от Томиясу и след страхотен солов рейд отляво влезе в наказателното поле и стреля покрай Самба.

В добавеното време на първата част и петият офанзивен футболист в селекцията на Микел Артета се разписа. Сака подхвана една контраатака, която продължи надясно към включилия се напред Томиясу. Японецът центрира към далечната греда, където Мартин Йодегор засече мощно от въздуха за 5:0.

През второто полувреме мачът очаквано се доиграваше. В 67-ата минута Арсенал можеше да стигне до шести гол. Хавертц центрира ниско, Йодегор засече, след което топката рикошира и в бранител, но Самба успя да реагира. Жесус опита добавка отблизо, но бе отсъдено нарушение в атака. В 82-рата минута пък Бен Уайт стреля с глава след корнер, но топката премина на сантиметри над напречната греда. 

В 86-ата минута Арсенал получи дузпа, след като Хусанов игра с ръка, а и удари в лицето Мартинели. Жоржиньо, който наскоро отново изпусна дузпа за националния отбор на Италия, бе точен, оформяйки крайното 6:0.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация