Въвеждат нов картон във футбола за особено цинични нарушения

06:57
Въвеждат нов картон във футбола за особено цинични нарушения

Възможно е в бъдеще да се стигне до въвеждането на оранжев картон във футболните мачове, съобщават английските медии.


Това стана ясно след годишната среща на Международния борд на футболните асоциации (IFAB), който определя правилата във футбола. Ръководителите на организацията са обсъдили начините, по които да се подобри поведението на играчите и да се увеличи уважението към съдиите. Така те са изразили готовност скоро да започне тестването на нововъведение за временно наказание за футболистите по време на двубоите, каквото има в редица спортове като хокея на лед.


Въпросната санкция, известна на английски език като sin bin, ще бъде под формата на оранжев картон, като наказаният играч ще бъде отстранен от игра за 10 минути край тъчлинията, след което ще може да се върне на терена. Като пример за подходящо за подобен картон нарушение е даден фалът на Джорджо Киелини срещу Букайо Сака на финала на Евро 2020, когато италианският защитник дръпна фланелката на английското крило, за да спре противникова атака. Наказанието ще може да бъде използвано и при бурни протести на играчите срещу реферите с цел да бъде потушено тяхното недоволство спрямо съдийските решения. Ако даден вратар получи оранжев картон, той ще трябва да бъде заместен от полеви играч за периода на отстраняването.


В Англия изразиха готовност да тестват това възможно нововъведение в турнира за Купата на ФА, както и в женското първенство. Все още не се знае кога би могло да се въведе това правило, като има вероятност изпробването му да започне през следващия сезон.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация