Сити позволи на Лайпциг да помечтае, но в последна сметка взе своето

00:17
Сити позволи на Лайпциг да помечтае, но в последна сметка взе своето

Отборът на Манчестър Сити спечели срещу тима на РБ Лайпциг с 3:2 в мач от 5-ия кръг на група "G" от Шампионската лига. "Гражданите" направиха феноменален обрат, след като изоставаха на полувремето заради двата гола на Лоис Опенда (13', 34'). След почивката обаче Ерлинг Холанд (55'), Фил Фоудън (70') и Хулиан Алварес (87') вкараха три попадения, за да дарят успеха на отбора си.

Германците могат да съжаляват, че не победиха не само заради пропиления аванс от два чисти гола, но и защото Фабио Карвальо се разписа при резултат 2:2, но съдията отмени гола заради засада.

Двубоят е пряк сблъсък за първото място, като и двата отбора вече си гарантираха участие във фазата на директните елиминации.

Джосеп Гуардиола е заложил на стартова схема от 4-3-2-1, като ще започне на вратата с Щефан Ортега. Непосредствено пред него ще действат Мануел Аканжи и Рубен Диаш. Напред Родриго Ернандес ще прави връзката между двете половини на терена, а Бернардо Силва и Джак Грийлиш ще опитат да извеждат в изгодни ситуации самотния на върха на Ерлинг Холанд.

От другата страна в идентична схема започва и отборът, воден от Марко Розе. Вратарят Янис Бласвих, както и бранителите Мохамед Симакан и Каастело Лукеба ще трябва да неутрализират едно от най-агресивните нападения на европейската футболна сцена. Сред халфовете Амаду Айдара ще опита да направи бързото преливане от защита в атака, а Емил Форшберг и Шави Симонс ще търсят Лоис Опенда на върха на атаката.

Двата отбора започнаха срещата еднакво амбициозно, като "гражданите" първи пропуснаха възможност след удар на Бернардо Силва, който срещна тялото на германски защитник. Гостите от своя страна можеха да поразят вратата на съперника, но Шави Симонс прати топката над вратата.

Германците продължиха с добрата игра и след първите минути, което бе ознаменувано с попадение в 13-ата минута, когато Лоис Опенда върху отскочила топка в наказателното поле и преодоля стража на домакините Ортега с удар в долния десен ъгъл.

По-малко от 180 секунди по-късно резултатът можеше да бъде изравнен, но Рубен Диаш не се възползва по най-правилния начин от хитро изпълнен пряк свободен удар и засече топката в напречната греда.

В средата на полувремето звездата на "гражданите" - Ерлинг Холанд, също бе изведен в изгодна стрелкова позиция, но ударът му бе прекалено лек и не представляваше трудност за стража на гостите Янис Бласвих да неутрализира предизвикателството пред себе си.

34-ата минута отново се оказа фатална за момчетата на Джосеп Гуардиола. Лоис Опенда проби отбраната на Манчестър Сити, напредна в наказателното поле и стреля, за да накаже за втори път Опенда.

Подобно на ситуацията след първия гол "гражданите" мигновено опитаха да отбележат, но Холанд, Диаш и Родригес не бяха достатъчно прецизни в завършващия удар.

Изенадващо, в минутите до края на полувремето домакините се прибраха в собствената си половина и не опитаха да върнат поне един гол преди почивката като дори играчите на РБ Лайпциг стигнаха до няколко последователни ъглови удара.

Втората част подобно на първата започна равностойно, като този път двата тима не си размениха удари, а се ограничиха с по едно опасно слизане. Подаване към голмайстора Симонс бе пресечено от играч в "небесносиньо", като същото направиха гостите спрямо Йошко Гвардиол.

"Гражданите" най-накрая успяга да стигнат до гол десетина минути след подновяването на играта, когато блестяща комбинация между Фил Фоудън и Ерлинг Холанд бе завършена с точен удар на норвежеца, който не остави шансове на Бласвих и намали преднината на германците.

Натискът на домакините в следващите минути продължи и той даде своите плодове в 70-ата минута, когато Фоудън след асистенцията си блесна и с гол. Той бе намерен от Гвардиол и стреля безпощадно в долния десен ъгъл, за да изравни резултата.

И точно, когато изглеждаше, че "гражданите" се готвят да осъществят пълен обрат, техните надежди можеха и да бъдат попарени, тъй като резервата Фабио Карвальо заби за трети път топката във вратата, пазена от Ортега. Веднага след това обаче ситуацията бе преразгледана чрез системата VAR и попадението бе отменено заради засада.

Домакините се възползваха от това и на свой ред отбелязаха нов редовен гол три минути преди края на редовното време. Фоудън направи още едно страхотно включване, като този път изведе Алварес в наказателното поле и последният прониза германския съперник, за да изведе отборът Манчестър за първи път напред в резултата.

Манчестър Сити 3:2 РБ Лайпциг

0 - 1 Лоис Опенда 13'
0 - 2 Лоис Опенда 34'
1 - 2 Ерлинг Холанд 55'
2 - 2 Фил Фоудън 70'
3 - 2 Хулиан Алварес 87'

МАНЧЕСТЪР СИТИ: 18. Щефан Ортега, 2. Кайл Уокър, 25. Мануел Аканжи, 3. Рубен Диаш, 24. Йошко Гвардиол, 82. Рико Люис, 16. ​​Родриго Ернандес, 47. Фил Фоудън, 20. Бернардо Силва, 10. Джак Грийлиш, 9. Ерлинг Холанд;

РБ ЛАЙПЦИГ: 21. Янис Бласвих, 16. Лукас Клостерман, 2. Мохамед Симакан, 23. Кастело Лукеба, 22. Давид Раум, 13. Николас Зейвалд 8. Амаду Айдара, 24. Ксавер Шлагер, 10. Емил Форшберг, 20. Шави Симонс, 17. Лоис Опенда;

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация