Франческо Баная успя да защити титлата си в Мото ГП

21:06
Франческо Баная успя да защити титлата си в Мото ГП

Франческо Баная защити успешно своята световна титла в Мото ГП, след като триумфира във финалната надпревара за сезон 2023 – Гран При на Валенсия.

Спорът за титлата се реши още в шестата обиколка на състезанието на „Рикардо Тормо“, когато Хорхе Мартин отпадна след удар с Марк Маркес в четвъртия завой. Инцидентът дойде при атака от страна на пилота на Прамак Дукати, който в третия тур допусна много сериозна грешка в спирането за първата крива и потъна от второто до осмото място. 

В опита си бързо да навакса изоставането си Мартин направи няколко агресивни атаки, първо срещу Алекс Маркес, след това срещу Маверик Винялес, а накрая и срещу Марк Маркес. Тази агресия обаче не се отплати на пилота на Прамак Дукати, тъй като именно тя му коства не само състезанието, но и световната титла. 

В същото време Баная направи отлично потегляне от полпозишъна, който наследи след наказанието на Винялес и бе начело в първите обиколки. Италианецът за малко не бе ударен от Мартин при грешката на испанеца, която беше много сходна с неточността на световния шампион от състезанието в Катар преди седмица. 

Секунди след отпадането на Мартин Баная буквално пропусна пред себе си Брад Биндър в шестия завой, а обиколка по-късно, в същия завой, бе изпреварен и от втория пилот на КТМ – Джак Милър. Неточности на Биндър и Милър обаче позволиха на Баная да си върне първото място, след което световният шампион не се пропука и стигна до седмата си победа за сезона. 

Втори след страхотно каране в последните обиколки завърши Фабио Ди Джанантонио, който към този час все още официално е безработен за 2024 година. Трети на подиума се качи Йоан Зарко, за когото това бе последно състезание с Дукати преди да премини в екипа на LCR Хонда. 

Четвърти и пети финишираха Биндър и Раул Фернандес, а топ 10 оформиха Алекс Маркес, Франко Морбидели, Алейш Еспаргаро, Лука Марини и Винялес. Точки от последното състезание за годината, в което завършиха само 14 пилоти, взеха още Фабио Куартараро, Такааки Накагами, Лоренцо Савадори и Пол Еспаргаро.

За Баная и компания няма да има много време за празнуване на титлата, тъй като още във вторник те ще се върнат на „Рикардо Тормо“ за единствения ден за следсезонни тестове. Този ден ще бъде изключително интересен, тъй като много пилоти ще дебютират за новите си отбори, включително и Марк Макрес, който за първи път ще подкара мотора на Дукати.

ХРОНОЛОГИЯ НА СЪСТЕЗАНИЕТО ЗА ГРАН ПРИ НА ВАЛЕНСИЯ В МОТО ГП:

Старт на състезанието - Отличен старт на Баная, който запази първото място в дългия спринт до първия завой. Зад него Мартин стигна до второто място във втората крива. 

1/27 - В края на първата обиколка Баная водеше непосредствено пред Мартин, Биндър, Милър и Зарко. 

2/27 - Милър изпревари съотборника си Биндър в шестия завой, за да заеме третото място. 

3/27 - Грешка на Мартин в първия завой, която го смъкна на осмото място. Неточността на испанеца бе сходна с тази на Баная от състезанието в Катар миналата неделя. От повторенията се видя, че имаше и лек контакт между двамата претенденти за титлата. 

4/27 - Мартин си върна едно място, изпреварвайки Алекс Маркес при преминаването на завои 4 и 5. 

5/27 - Мартин с втора поредна атака в завой №4, но този път Винялес го контрира на изхода от кривата и запази шестото си място. 

В завой №11 Мартин пробва втора атака, но отново загуби на изхода от кривата след отваряне на траекторията. 

6/27 - Грешка на Винялес във втория завой позволи на Мартин да го изпревари, но два завоя по-късно пилотът на Прамак допусна грешка, удари се в Марк Маркес и напусна състезанието. В същото време Биндър поведе пред Баная. 

7/27 - Баная загуби позиция и от Милър, но това нямаше значение, тъй като италианецът вече бе сигурен шампион. 

11/27 - Биндър водеше с 1.0 пред съотборника си Милър, а Баная беше на 1.2 зад двамата. 

14/27 - Грешка за Биндър на завой №11, която го смъкна до шестото място и даде водачеството на неговия съотборник Милър. 

16/27 - Биндър с много агресивна атака срещу Алекс Маркес в завой №4, южноафриканецът буквално изблъска пилота на Грезини от идеалната линия и прогресира на петото място, а Маркес се смъкна на седмото зад Биндър и Ди Джанантонио. 

17/27 - Напълно очаквано Биндър бе наказан със загуба на една позиция заради удара с Маркес. 

18/27 - Биндър игнорира наказанието и изпревари Винялес за четвъртото място в спирането за първия завой, а след това пропусна испанеца във втория завой, което бе прието за изтърпяване на санкцията от комисарите. 

19/27 - За втора поредна обиколка Биндър изпревари Винялес в първия завой, но този път без да пропуска пилота на Априлия. 

В завой №10 Милър прекали с агресията напусна състезанието от първото място, което върна водачеството на Баная.

23/27 - Ди Джанантонио с перфектна атака срещу Биндър в завой №11, която позволи на италианеца да се изкачи на третото място. 

25/27 - Два тура преди финала Баная водеше с едва 0.2 пред Зарко, а Ди Джанантонио бе на само 0.1 зад французина. 

26/27 - Ди Джанантонио се изкачи на второто място със страхотна атака в завой №4. Баная беше на по-малко от 0.4 пред него. 

Край на състезанието - Баная с шампионски завършек на сезона в Мото ГП, Ди Джанантонио завърши втори във Валенсия, а подиума допълни Зарко. 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация