Астън Вила обърна Тотнъм и го измести от топ 4

18:18
Астън Вила обърна Тотнъм и го измести от топ 4

Астън Вила постигна до голяма степен драматична победа с 2:1 в гостуването си на Тотнъм Хотспър в един от най-интересните сблъсъци от 13-ия кръг на Премиър лийг. Джовани Ло Селсо (22’) откри за домакините, но гостите осъществиха пълен брат с попадения на Пау Торес (45’) и Оли Уоткинс (61’). В срещата имаше имаше и три отменени гола - два дело на Хюн-Мин Сон и едно още едно на Уоткинс. Лондончани бяха по-добрият тим през по-голяма част от двубоя, но играчите в бяло пропуснаха твърде много отлични положения да натрупат преднина, което даде възможност на бирмингамци да се възползват от своите моменти и да осъществят пълен обрат. Срещата започна с минута мълчание, след като по-рано днес стана ясно, че е починал бившият играч и треньор на домакините Тери Венейбълс.

Срещата започна изключително енергично и от двата отбора, като още в първите секунди топката бе пратена в пеналта на домакините. В следващите две минути на два пъти почти като по чудо гостите от Бирмингам оцеляха. Първо Дестини Удоджи бе изведен великолепно зад отбраната на гостите, но не успя да насочи топката добре с по-слабия си десен крак. По-малко от 30 секунди след това Деян Кулушевски успя да преодолее бранител, след което да стреля с левия крак, но кълбото срещна десния стълб на Емилиано Мартинес. Минутка по-късно всичко отново се пренесе пред Гиермо Викарио, когато центриране от фал намери в отлична позиция Пау Торес, но той не успя да уцели рамката на вратата. В седмата минута отлична комбинация с Кулушевски изведе Брайън Хил, но този път Емилиано Мартинес трябваше да се намесва решително.

В 13-ата минута топката отново бе вкарана доста опасно в наказателното поле, но бранител във винено червено успя да изчисти точно пред Хюн-Мин Сон. Именно кореецът направи нов страхотен пропуск след по-малко от минута, когато топката бе отнета в центъра, Бренън Джонсън проби отдясно и изведе напълно свободния Сон около точката за дузпа с топка в крака, но той я изстреля много силно над вратата. Малко след това отново Кулушевски пък се озова на добра позиция, но и в двете ситуации страничния съдия вдигаше своя флаг. Възпитаниците на Анге Постекоглу направиха поредния си пропуск само няколко минути по-късно, когато отново топката бе спечелена в противниковата половина, а след това Езри Конса в последния момент успя да изчисти топката пред погледа на Сон. Кореецът още веднъж се размина с попадението в 20-ата минута, когато Брайън Хил центрира много добре отляво, но нападателят не успя да стигне до кълбото.

Все пак изглеждащото като неизбежно попадение на Тотнъм дойде в 23-ата минута, когато след поредния корнер топката бе лошо изчистена от играч на Астън Вила, но само за да отиде на крака на Джовани Ло Селсо, който с много силен удар преодоля Мартинес не без помощта и на рикошет в Диего Карлош. 

Възпитаниците на Унай Емери успяха да отговорят мълниеносно след изпълнението на началния удар, когато центриране отляво намери оставения непокрит Оли Уоткинс и той отблизо преодоля Викарио за 1:1. Попадението бе прегледано с ВАР в продължение на няколко минути, след което графиката показа, че английският нападател е бил в засада. Точно след изтичането на половин час игра Родриго Бентанкур, който направи първия си старт в Премиър лийг след повече от година, бе заменен от Пиер-Емил Хьойберг след грубо нарушение на Мати Кеш.

Само в следващите десетина минути играчите на Анге Постекоглу продължиха да са много по-добрия тим на терена и успяваха да изпреварват своите противници в повечето единоборства. В 41-ата минута Мати Кеш извърши ново нарушение в гръб и сякаш по щастлив случайност той остана на терена вместо да бъде изгонен. В 43-ата минута Хьойберг изведе отлично Сон, той ускори много рязко, влезе в пеналта и реализира с десния си крак. Бърз преглед с ВАР обаче показа, че е имало засада при подаването към корееца и то бе отменено.

Съдията назначи цели шест минути добавено време, в което играчите на Астън Вила най-после успя да изнесат играта в малко по-предни позиции и да предизвикат няколко грешки в разиграването на домакините. Така се стигна до 51-ата минута, когато центриране от фал отново стигна до Пау Торес, който този път от още по-изгодна позиция и реализира с глава за 1:1.

Втората част започна без особена промяна и на същото високо темпо. В първите няколко минути Играчите на Тотнъм отново успяха да пратят на няколко пъти опасно топката в пеналта на гостите, но те успяваха да я изчистят. В 51-ата минута при първата си атака бирмингамци отговориха с изстрел в десния стълб на Викарио, но вратарят се ориентира и улови. Малко след това отлично разиграване на лявото крило даде възможност на Деян Кулушевски да подава изключително опасно на границата на малкото наказателно поле, но Бренън Джонсън се забави и не засече.

В 58-ата минута футболистите на Анге Постекоглу отново разиграха много бързо пред пеналта, топката стигна до Брайън Джонсън, той пусна към Хюн-Мин Сон, който реализира. Страничният съдия обаче без колебание отсъди засада, която бе потвърдена бързо от ВАР.

Бирмингамци веднага демонстрираха не по-малката си решимост да противодействат и можеха да стигнат до гол не без помощта на Гиермо Викарио, който изчисти лошо с глава, а Джон Макгин пробва да уцели опразнената врата от над 40 метра, но не уцели. Именно това се случи минутка или две след това, когато Юри Тилеманс и Оли Уоткинс размениха двойно подаване, което озведе нападателят на добра позиция и той реализира за 1:2, като оформи пълен обрат в полза на гостите.

В 63-ата минута Люка Дин отново направи много спорно влизане срещу Деян Кулушевски на границата на наказателното поле. Ситуацията бе прегледана поради съмнения за дузпа, но до такава не се стигна. В средата на втората част Бен Дейвис получи нова отлична възможност да изравни резултата в полза на домакините, но стреля над напречната греда на Емилиано Мартинес. На свой ред Астън Вила можеше да стигне до нов гол в ответната атака, но този път Викарио успя да изпревари Оли Уоткинс за дългата топка в предни позиции.

Играчите на Унай Емери пропуснаха набързо две възможности за нов гол, след като първо Люка Дин стреля опасно от фал, а отново Уоткинс стигна до топката след корнера, но я прати покрай десния страничен стълб. Двата отбора обаче нямаха никакво намерение да оставят феновете да си поемат дъх и веднага “шпорите” отговориха с две положения. Първо Емилиано Мартинес трябваше да спасява удар на Бренан Джонсън отблизо и веднага след това опит на Хьойберг.

Още веднъж гостите не успяха да стигнат до преднина от две попадения, след като първо качествен удар на Бубакар Камара бе спасен, а след това Уоткинс от съвсем близо не успя с глава да стреля в мрежата. Домакините стигнаха до нов гол в 85-ата минута след ново дълго разиграване около наказателното поле, което даде възможност за силен изстрел на Джонсън в гредата, което отскочи право в Сон и той реализира, но отново се оказа в засада. “Шпорите” продължиха да се борят до самия край, но така и не успяха да стигнат до изравнително попадение.

По този начин Тотнъм допусна трето поредно поражение в първенството, но и трета загуба след обрат в Премиър лийг. Техният конкурент днес Астън Вила не само ги изпревари, но и измести лондончани от последното място в топ 4. Бирмингамци се изравниха по точки с Ливърпул, който е на третото място в класирането.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация