Митко Събев: Отбори прибягват до тайни залагания и уговаряне на мачове

15:12
Митко Събев: Отбори прибягват до тайни залагания и уговаряне на мачове
Председателят на СД на Черноморец Бургас Митко Събев обяви в изявление, че подкрепя мнението на Валентин Михов, че трябва да има промени в "А" и "Б" футболни групи и прецизиране на критериите за професионално участие.

Митко Събев обявява в изявлението до медиите: "Подкрепям изявленията на президента на Професионалната футболна лига Валентин Михов, свързани с необходимостта от промени в "А" и "Б" футболни групи и прецизиране на критериите за професионално участие. Всички събития и дискусии, свързани със състоянието на отборите и хода на първенството през последните седмици, доказват, че е настъпил моментът за трудни, но задължителни решения в тази посока.

Необходима е сериозна реформа в административния модел на професионалния футбол, като ключово условие за устойчиво развитие и връщане на интереса към играта. Предложението за намаляване на броя на отборите в А Група, на базата на стриктно изпълнение на изискванията на УЕФА за лицензиране, ще създаде истинска професионална база на първенството – стабилни отбори, прецизни условия за отдаване на стадионите, наличие на развита инфраструктура. Това от своя страна ще направи професионалния футбол по-привлекателен, а срещите от първенството - атрактивни за публиката.

Днес, в повечето случаи, финансово нестабилни отбори прибягват до тайни залагания, уговаряния на мачове и други подобни "сделки", които доведоха до депрофесионализация в спортно-техническо отношение, деморализация на отношенията във футбола и отвратиха феновете на играта, които все по-рядко идват на стадионите. Чрез намаляване на отборите и групите, тези корупционни практики могат да бъдат премахнати. Това е форматът, при който футболното първенство в България ще стане непредсказуемо и ще върне интереса към играта от страна на масовата публика.

Направените предложения са доказали своята ефективност в редица други държави, и е крайно време да се приложат и у нас! Администрирането на професионалния футбол трябва да бъде насочено към създаването на максимална стойност от футбола като продукт и феномен – като се започне от генерирането на печалби, които да бъдат инвестирани в инфраструктура, развитие на детско - юношеските школи и се стигне до повишаване на спортно-техническо майсторство и създаването на модерен футболен маркетинг. Това са елементите на един устойчив модел на футбола в България, за изграждането на който работи ПФСК Черноморец Бургас.

Но в случая най-важното е администрирането да бъде професионално, независимо дали ще се извършва от БФС или от Българската професионална футболна лига."

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация