Бившият селекционер на Англия Тери Венейбълс е починал

14:53
Бившият селекционер на Англия Тери Венейбълс е починал

Бившият национален селекционер на Англия Тери Венейбълс е починал на 80-годишна възраст след битка с коварна болест, която е загубил. Върховата точка в кариерата на Венейбълс е полуфинала на домашното Евро 96, който е загубен от Германия.

“Напълно сме съкрушени от загубата на прекрасен съпруг и баща, който почина вчера в спокойствие след дълго боледуване. Молим да бъде осигурено уединение в този невероятно труден момент, което да ни позволи да скърбим за загубата на този прекрасен мъж, който имахме невероятен късмет да имаме в живота си,” се казва в официално съобщение от семейството.

Той е играе като полузащитник за лондонските Челси, Тотнъм и Куинс Парк Рейнджърс по време на своята 15 годишна кариера като футболист на най-високо ниво, като изиграва и два мача с екипа на “трите лъва”. По-късно става треньор и води Кристъл Палас в трета дивизия преди да се премести КПР, с които достига финал за Купата на Англия през 1982-а година. През 1984-а година става треньор на Барселона и вдига титлата в Ла Лига през следващата година, а още един сезон по-късно е на финал за КЕШ, който обаче е загубен от Стяуа.

По-късно се завръща на Острова, а през 1991-а печели Купата на Англия с Тотнъм, за да се стигне и до 28 януари 1994-а, когато поема националния отбор на своята роднина. Именно начело на “трите лъва” той достига полуфиналите на Европейското първенство в Англия, където домакините отпадат след дузпи от Германия, като решаващата дузпа е пропусната от настоящия селекционер Гарет Саутгейт.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация